HΠΑ και Τουρκία γιόρτασαν την παραλαβή των F-35

HΠΑ και Τουρκία γιόρτασαν την παραλαβή των F-35

To πρώτο μαχητικό 5ης γενιάς F-35 παρέλαβε σήμερα η Τουρκία σε ειδική τελετή στο Τέξας των ΗΠΑ.

Στην τελετή, συμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, παρευρέθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι από την υποεπιτροπή αμυντικών βιομηχανιών, από τις τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας Lockheed Martin.

Η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα F-35 από τις αρχές του 1999, ενώ η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους το αεροσκάφος αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική Π.Α. με τις ανώτερες δυνατότητές του όπως οι σύγχρονοι αισθητήρες και το προηγμένο σύστημα ραντάρ.

Το πρώτο μαχητικό F-35 θα μεταφερθεί σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των πιλότων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το δεύτερο αεροσκάφος θα παραδοθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ τα επόμενα δύο τον Μάρτιο του 2019. Και τα τέσσερα πρώτα αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων.

Το πέμπτο και το έκτο μαχητικό θα αποσταλούν απευθείας στην Τουρκία μόλις οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες παραγωγής τους τον Νοέμβριο του 2019.

REUTERS/GARY CAMERON

Στόχος τα 100 αεροσκάφη

Όπως έχει γίνει γνωστό η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει 100 F-35 τα επόμενα χρόνια και ως μέρος αυτής της συμφωνίας έχουν προπαραγγελθεί 30 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Σερντάρ Ντεμιρέλ, η αγορά του εν λόγω μαχητικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συμμαχίας Τουρκίας-ΗΠΑ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Lockheed Martin είναι κορυφαία εταιρεία στο είδος της και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουρκικής αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε ο Ντεμιρέλ το αεροσκάφος θα ενισχύσει τις δυνατότητες άμυνας και επίθεσης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι οι εγχώριοι πυραύλοι HGK και SOM-J θα ενσωματωθούν στα νέα F-35.

Η Lockheed Martin επαίνεσε την Τουρκία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Lockheed Martin, Μάριλιν Χιούσον, δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για την εταιρεία να παραδώσει τα πρώτα αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τα F-35 θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παγκόσμιας ασφάλειας.

Τα νέα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την ΗΠΑ θα «προσγειωθούν» στην Τουρκία το 2020, όπως δήλωσε νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσάβουσογλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, να σημειωθεί πως τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγκρίνει το σχέδιο νόμου, με το οποίο τίθενται εμπόδια στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών, F-35 Joint Strike Fighter, εξαιτίας της συμφωνίας για αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Τραμπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.