ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Στον πάγο» προσωρινά η παράδοση των F-35 στην Τουρκία – Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή των παραδόσεων

«Στον πάγο» προσωρινά η παράδοση των F-35 στην Τουρκία – Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή των παραδόσεων

Υπογράφηκε στις 2.50 μ.μ. (ώρα Νέας Υόρκης) από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο νόμος για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, που περιλαμβάνει και το «πάγωμα» της συμμετοχής της Τουρκίας στο κονσόρτσιουμ παραγωγής των F-35 στην Τουρκία, με οτι αυτό συνεπάγεται.

H υπογραφή για να γίνει ουσιαστική θα πρέπει να περιμένουμε το νέο έτος, αφού στο έτος 2018 δεν θα παραδίδονταν άλλα μαχητικά F-35 στη Τουρκία από τα δύο που ήδη έχουν παραδοθεί.

Οπότε έχουμε να κάνουμε με μια αναμονή οκτώ μηνών, μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και θα παραδίδονταν μέχρι τότε το τρίτο F-35 για να δούμε αν θα ισχύσει τελικά το «πάγωμα» των παραδόσεων.

Στην φωτό είναι το πρώτο τουρκικό F-35 σε πτητική δοκιμή με ένα αμερικανικό F-16. Το «πάγωμα» της τουρκικής συμμετοχής στο κονσόρτσιουμ παραγωγής του, δεν αφορά τα δύο μαχητικά που ήδη έχουν παραδοθεί.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: “The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019”, προς τιμή του γερουσιαστή Τζον Μακέιν.

O Νόμος για την Εθνική Άμυνα, ύψους 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2019 (NDAA) προβλέπει την αναστολή της πώλησης αμερικανικού οπλισμού στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο καταρτίσει έκθεση εντός 90 ημερών σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία και την επίδραση από την αποκοπή της Τουρκίας από την αλυσίδα παραγωγής των F35.

«Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε τόσο ισχυροί που δεν θα πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο κ. Trump για το νέο εξοπλισμό που αγοράζεται με τις εγκεκριμένες δαπάνες.

Ο νόμος δεν αφορά τα δύο πρώτα F-35 που έχουν ήδη παραδοθεί στη Τουρκία, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει αφού η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να έχει ευρύτερες συνέπειες για ολόκληρο το ΝΑΤΟ, αλλά και την παραγωγή των F-35.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη, με στόχο να «σφίξει» ο κλοιός στην Ρωσία.

Ακόμη, αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ο νόμος αυτός «θα δώσει στους Αμερικανούς στρατιώτες τη δύναμη πυρός που χρειάζονται για να κερδίσουν οποιαδήποτε σύρραξη γρήγορα και με αποφασιστικό τρόπο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στη στρατιωτική βάση του Φορτ Ντραμ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Πιστεύουμε ότι οι στρατιώτες μας αξίζουν τα εργαλεία, τον εξοπλισμό και τους πόρους που κέρδισαν με το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυά τους», πρόσθεσε.

Με τον νόμο αυτόν αποδεσμεύονται 69 δισεκατομμύρια δολάρια για τις τρέχουσες εξωτερικές επιχειρήσεις (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Σομαλία κλπ.).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προβλέπεται επίσης αύξηση 2,65 δισ. στους μισθούς των μελών των ενόπλων δυνάμεων ενώ εγκρίνονται επενδύσεις ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό και των τεσσάρων Κλάδων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία, Σώμα Πεζοναυτών) αλλά και της Εθνοφυλακής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.