Σλοβακία: Οι πολίτες πλημμύρησαν τους δρόμους για την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας

Σλοβακία: Οι πολίτες πλημμύρησαν τους δρόμους για την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας

Δεκάδες χιλιάδες Σλοβάκοι βρέθηκαν για ακόμα μια ημέρα στους δρόμους, απαιτώντας την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Σλοβακία τον τελευταίο μήνα, οπότε και η δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς προκάλεσε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Οι διαδηλωτές ζητούν να εξιχνιαστεί η υπόθεση. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όπως και της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρτίνα Κουσνίροβα. Στο κέντρο της Μπρατισλάβα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 45.000 άτομα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dennik N. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει δώσει εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών.

Η δολοφονία του Κούτσιακ έχει προκαλέσει τεράστια πολιτική κρίση στη χώρα. Για να εκτονωθεί η κατάσταση, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο παραιτήθηκε και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πέτερ Πελεγκρίνι το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος, που ορκίστηκε στις 22 Μαρτίου.

Όμως, οι διαδηλωτές ζητούν διασφαλίσεις για να υπάρξει αμερόληπτη έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν να απομακρυνθεί ο αρχηγός της αστυνομίας Τίμπορ Γκάσπαρ καθώς και να αλλάξει η νομοθεσία, ούτως ώστε να μην μπορεί να ορίσει διάδοχο ο υπουργός Εσωτερικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κούτσιακ διερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής. Σε αυτές εμπλέκονταν επιχειρηματίες που είχαν διασυνδέσεις με το κυβερνών κόμμα Smer. Ο δημοσιογράφος, όπως και άλλα μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας είχαν αναφερθεί σε συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ο ιδιοκτήτης της οποίας συνδέεται με τον Γκάσπαρ. Ωστόσο, ο αρχηγός της αστυνομίας αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.