«Βόμβα» από τον Ρ. Τίλερσον: «Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία»

«Βόμβα» από τον Ρ. Τίλερσον: «Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία»

Λάδι στη… φωτιά ρίχνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, καθώς με δηλώσεις του κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία πως «φέρει την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας, στη Συρία.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, αναφορές από δίκτυο της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για επίθεση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με αέριο χλωρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, τουλάχιστον 21 άτομα, μεταξύ τους και παιδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό που πραγματοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες της αντιπολίτευσης, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Την Τρίτη, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά στην Ανατολική Γούτα και σε άλλες περιοχές», τονίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού και της αεροπορίας.

Ο Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 20 πολίτες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, χτυπήθηκαν από χημικά. Πρόσθεσε, δε, ότι οι συγκεκριμένες αναφορές δημιουργούν «έκδηλη ανησυχία» για το καθεστώς Άσαντ, το οποίο φαίνεται να επιμένει στη χρήση χημικών όπλων και δη εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι «η Μόσχα παραβίασε τη συμφωνία που είχε με την Ουάσιγκτον για τη μεταφορά και απόσυρση των χημικών όπλων από το έδαφος της Συρίας», τερματίζοντας επί της ουσίας τη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του συριακού ζητήματος και την εξολόθρευση του Ισλαμικού Κράτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε κατηγορήσει ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δημιουργούν «εναλλακτικές κυβερνήσεις», ήτοι παρακράτος, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ουάσιγκτον απέναντι στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ειδικότερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.