Δεν τα βρήκαν στο “Severna Makedonija”- Μ.Νίμιτς: «Δεν επιλύθηκαν τα θέματα της ονομασίας» (upd)

Δεν τα βρήκαν στο “Severna Makedonija”- Μ.Νίμιτς: «Δεν επιλύθηκαν τα θέματα της ονομασίας» (upd)

(Ανανέωση 18:56): Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Σκοπίων μετά από τη δήλωση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς που αποτυπώνει την κατάσταση:

«Τα θέματα μεταξύ των δύο κρατών έχουν πολύ καλά διευκρινιστεί» είπε και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει ακόμα επίλυση των δύο θεμάτων αλλά οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. Οι δύο υπουργοί πηγαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν εκεί τον διάλογο, όπου οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν«.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών και πρόσθεσε ότι Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε.

Η δήλωση Νίμιτς έγινε μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ υπό τον ίδιο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα. ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να είχε απορρίψει την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Σκοπίων, έδειξε να αποδέχεται το erga omnes (έναντι όλων) μόνο για το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν».

Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, «κάηκε».

Ετσι, επανήλθαν στο τραπέζι οι προτάσεις για το όνομα που είχε παρουσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι η ονομασία «Nova Makedonija” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Η ελληνική πλευρά επιμένει σε erga omnes και βέβαια συνταγματικές αλλαγές και «πετά το μπαλάκι» στα Σκόπια προκειμένου να επιλέξουν σε ποια από τα ονόματα Νίμιτς μπορούν να αποδεχθούν το erga omnes.

Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει το… «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija)! Απίστευτο, αλλά αληθινό!

Ακόμη πάντως δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα των νέων επαφών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών. Αρκέστηκε να πει ότι «Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν ο,τιδήποτε».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων». Ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

Ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων». Ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

—————————————————————————————————————————————————

Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει επανέλθει προς συζήτηση το “Severna Makedonija” δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία “Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Ωστόσο η τελευταία πληροφόρηση,, αναφέρει πως συμφωνία δεν υπάρχει. Επιβεβαιώνεται πως μεν το «Severna Makedonija» συζητήθηκε, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία ούτε σε αυτό.

Η συγκεκριμένη ονομασία περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νίμιτς.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές, αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική.

Πρώτος έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο ομόλογός του των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Τα ονόματα

Έτσι, καθώς η γενική συμφωνία φαίνεται πως έχει επιτευχθεί, το βάρος πέφτει στο ονοματολογικό, που παραμένει «αγκάθι». Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ τα Σκόπια επιμένουν για το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Πλέον, στο τραπέζι της τριμερούς «πέφτουν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς:

1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardarska. Έτσι, πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija», αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη πιθανότητα συγκεντρώνει και το Seνerna.

Ζάεφ: Είμαστε κοντά στη λύση

«Είμαστε κοντά στη λύση» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.