Δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό των Δωδεκανήσων και για το πλεόνασμα της χώρας

Δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό των Δωδεκανήσων και για το πλεόνασμα της χώρας

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον τουρισμό των Δωδεκανήσων και για το πλεόνασμα της χώρας αφού ο σημερινός φονικός σεισμός που τελικά ανακοινώθηκε επίσημα ότι ήταν της τάξης των 6,6, Ρίχτερ αναμένεται να πλήξει καίρια την οικονομία των νησιών και μαζί τους ολόκληρης της επικράτειας

Ο τουρισμός των Δωδεκανήσων αποτελεί το 20% του συνολικού τουριστικού προϊόντος και ένα πλήγμα σε αυτά μπορεί να στοιχίσει 1 με 2 δισ.ευρώ σε έσοδα. Αυτό με την σειρά του μπορεί να καταλήξει σε ένα μικρότερο πλεόνασμα που καιν αυτό με την σειρά του θα φέρει νέα μέτρα, νέα ύφεση ή επιβράδυνση μιας οικονομίας που μόλις φάνηκε να παίρνει «ανάσες» κ.λπ

Ο τουρισμός συνολικά αποτιμάται σε έσοδα περίπου 25 δισ. ευρώ και τα Δωδεκάνησα συμμετέχουν με τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ καθώς θεωρούνται προορισμός-«φιλέτο».

Εντωμεταξύ η Κως έχει αποδειχθεί ένα πολύ άτυχο νησί το οποίο και έχει κτυπηθεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια καθώς το 2015 δέχτηκε το κύμα προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα να μείνουν άδεια τα ξενοδοχεία της ενώ σήμερα κτυπήθηκε από έναν πολύ ισχυρό σεισμός με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Καθότι ο τουρισμός είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα ψυχολογίας θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδράσει αρνητικά στην ψυχοσύνθεση του παγκόσμιου τουρισμού. Εάν πάλι αναλογιστούμε ότι Κως και Ρόδος πάνε «πακέτο» ως οι αγαπημένοι προορισμοί των Αγγλοσαξόνων καταλαβαίνουμε ότι θα πάρει και το «σμαραγδένιο» νησί η «μπάλα».

Άλλωστε βρίσκεται και αυτό κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας και ένας ανθρώπινος εγκέφαλος δνε θέλει και πολύ για να φτιάξει σενάρια καταστροφών στο μυαλό του.

Το κτύπημα του Εγκέλαδου ήταν καίριο σε μια εποχή που απομέναν οι 40 «χρυσές ημέρες» του καλοκαιριού. Οι ημέρες που βγαίνουν τα περισσότερα έσοδα καθώς ο Αύγουστος είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού.

Απ΄όλα αυτά αποδεικνύεται ότι: Δεν μπορεί μια χώρα να εμπιστεύεται το οικονομικό της μέλλον στον τουρισμό. Είναι ένα προϊόν ευαίσθητο σε εξωγενείς παράγοντες.

Αρκεί ένας σεισμός, μια τρομοκρατική ενέργεια, ή ένας τσακωμός κυβερνήσεων όπως δείχνει και το παράδειγμα της Γερμανίας με την Τουρκία και όλα πάνε «περίπατο»

Δεν μπορεί το όραμα της χώρας να είναι… περισσότεροι τουρίστες, καλό είναι αν συμβαίνει αλλά δεν φτάνει.

Η χώρα αυτή πρέπει επιτέλους να αρχίσει να παράγει. Και όταν λέμε παράγει εννοούμε στέρεα πράγματα, από τρόφιμα μέχρι οπλικά συστήματα και αυτοκίνητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.