«Eίναι πολλά τα λεφτά Αλέξη» : Πάνω από 4 τρισ. ευρώ η αξία των κοιτασμάτων σε Κρήτη και Κύπρο

«Eίναι πολλά τα λεφτά Αλέξη» : Πάνω από 4 τρισ. ευρώ η αξία των κοιτασμάτων σε Κρήτη και Κύπρο

Ανυπολόγιστος φαίνεται πως είναι ο ενεργειακός πλούτος του Ελληνισμού αφού η ιταλική ΕΝΙ υπολογίζει ότι τα αποθέματα στο κοίτασμα «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενδεχομένως να ξεπερνούν τα 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά ενώ το σύνολο των κοιτασμάτων του Ελληνισμού σε Κρήτη και Κύπρο ξεπερνάει κατά πολύ σε αξία τα 4 τρισ. ευρώ

Είναι ένας βασικός λόγος για τους τουρκικούς υπερεξοπλισμούς και αν δεν ξυπνήσουν και εδώ θα μας «τα πάρουν με κάτω τα χέρια»

Η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να αφυπνισθεί όπως και η επόμενη που θα ακολουθήσει.

Αυτό δείχνει και το γιατί η Τουρκία ετοιμάζεται για μείζονα κρίση, όχι τόσο για να «τεστάρει» την Ελλάδα και την Κύπρο όσο για να δει αν θα αντιδράσει ο ξένος παράγοντας του οποίου τα συμφέροντα διακυβεύονται άμεσα.

Από την Ελλάδα έχει εξασφαλισθεί το δόγμα της «μηδενικής αντίδρασης»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, ο Κλαούντιο Ντεσκάλζι απέκλεισε το ενδεχόμενο η ποσότητα να είναι μικρότερη, προσθέτοντας πως αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για να εξακριβωθούν τα ακριβή στοιχεία.

O κ. Ντεσκάλζι χαρακτήρισε τη γεώτρηση στο «Καλυψώ» ως μία καλή ανακάλυψη, η οποία αξίζει περαιτέρω γεωτρήσεων

Πλέον οδεύουμε προς μιαν «ενοποίηση» των κοιτασμάτων του Ελληνισμού καθώς πριν από ένα μήνα περίπου η Κομισιόν αποφάσισε την χρηματοδότηση του ακριβού αγωγού East Med για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί αλλιώς η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να αγοράζουν το φυσικό τους αέριο από την κατάληξη του Turkish Stream στην Θράκη το οποίο και θα είναι ρωσικό και δεύτερον διότι οι έρευνες κατέδειξαν ότι τα κοιτάσματα δυτικά, νοτιοδυτικά, νοτίως και νοτιοανατολικά της Κρήτης ξεπερνούν κάθε προσδοκία και συνεπώς ο αγωγός θα μπορεί να «γεμίσει» στέλνοντας ποσότητες στις ευρωπαϊκές αγορές που θα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Μόνο για στα 3 από τα 16 πιθανά κοιτάσματα η συνολική αξία των υδρογονανθράκων υπολογίζεται από $ 4.746 τρις μέχρι $7.689 τρις. Και πρόκειται για κοιτάσματα που δεν εμπίπτουν στην μη οριοθετημένη ΑΟΖ με την Τουρκία.

Για να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία αρκεί να πούμε ότι τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών της νορβηγικής PGS τα αγόρασαν EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEΚ.

Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.

Εμείς στο pronews.gr δεν ξέρουμε κανέναν στον κόσμο που θα επένδυε πάνω από 12 δισ. δολάρια για «τρύπες» στο νερό. Σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές όπως και το ελληνικό κράτος δέχονται τα αποτελέσματα της PGS ως δεδομένα και ότι κάτω στους βυθούς της Κρήτης κρύβεται ένας τεράστιος θησαυρός.

Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο

Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, οι εταιρείες εκπροσωπούν χώρες με δυσανάλογα μεγέθη ακόμα και για την Τουρκία και εν τέλει η ίδια η ΕΕ έχει ανάγκη το φυσικό αέριο στο οποίο δεν θα ήθελε ο Ρ.Τ.Ερντογάν να βάλει «χέρι» ποτέ.

Συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ θα έχει σήμερα ο Κύπριος υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά την οποία, όπως είπε, θα εξεταστούν σε υψηλότατο επίπεδο οι επιλογές που υπάρχουν για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανάφερε ο κ. Λακκοτρύπης, οι εμπλεκόμενες εταιρείες «συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας», ενώ θεωρούν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας «κάτι που πρέπει να δούμε από κοινού».

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη σε μια εβδομάδα, όμως επισπεύσθηκε λόγω της κατάστασης «για να δούμε τις προθέσεις».
Ο Κύπριος υπουργός παρέπεμψε εξάλλου και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είπε ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, τόσο προς την ΕΕ, προς τα Ηνωμένα Έθνη, προς γειτονικές χώρες, αλλά και στο επίπεδο της εταιρείας με την οποίο το υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι την Κυριακή συνομίλησε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ενώ συμπλήρωσε ότι και η εταιρεία κάνει διαβήματα προς την ιταλική Κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή αντίδραση του κ. Ντεσκάλτσι, ο οποίος διερωτήθηκε για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε κυπριακά νερά. «Αυτή είναι η αντίδραση», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία «αποτελεί αναμφισβήτητα μια κλιμάκωση του τι έχουμε δει μέχρι σήμερα». Είπε εξάλλου ότι υπάρχουν αλλού δεσμεύσεις του γεωτρύπανου Saipem 12000, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Σε ερώτηση πότε είναι προγραμματισμένο να πάει το γεωτρύπανο στο Μαρόκο, ο κ. Λακκοτρύπης το τοποθέτησε στις αρχές Μαρτίου, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι εργασίες στο οικόπεδο 3 θα ξεκινούσαν το περασμένο Σάββατο και θα διαρκούσαν 20-30 ημέρες.

Ανέφερε τέλος ότι θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο άλλες δύο γεωτρήσεις από την Exxon Mobil στο οικόπεδο 10, το οποίο χαρακτήρισε ως «το πιο περιζήτητο», γεγονός που λέει πολλά ως προς τις προοπτικές του. Να μην έχουμε υπέρμετρες προσδοκίες, αλλά οι πιθανότητες είναι εκεί, κατέληξε ο υπουργός.

Ως προς τα κοιτάσματα της Κρήτης να πούμε ότι ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, που όταν το 2010 έλεγε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, κάποιοι γελούσαν, και επτά χρόνια μετά, έχει ξεκινήσει η πορεία των διαδικασιών εξόρυξής τους, παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ekriti.gr στην οποία αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για το μέγεθός τους

Η πορεία των διαδικασιών εξόρυξης υδρογονανθράκων που ουσιαστικά ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 πηγαίνει πολύ καλά. Συγκεκριμένα:
Οι Έλληνες επιστήμονες της ΕΔΕΥ/ΥΠΕΝ παρουσίασαν τα γεωφυσικά στοιχεία της Νορβηγικής εταιρείας PGS, σε δυο διεθνή συνέδρια που έγιναν στο Λονδίνο μεταξύ 15-18 Οκτωβρίου του 2017 και στις 28 Οκτωβρίου του 2017.

Αυτά τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουν 16 εκμεταλλεύσιμοι στόχοι/κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Τα γεωφυσικά στοιχεία τα αγόρασαν το consortium των εταιρειών EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ όπως επίσης οι εταιρείες ΕΝΙ, NOBLE και DELEK ενώ άλλες εταιρείες όπως η ANADARCO έδειξαν πολύ ενδιαφέρον.

Οι 3 πρώτες εταιρείες έδωσαν προσφορές για την εκμετάλλευση για 2 θαλάσσια οικόπεδα δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης που έχουν έκταση 2 φορές μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο και 8 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και έχουν καταθέσει προϋπολογισμό έρευνας το ποσό των $ 12.5 δισ.

Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι κάθε γεώτρηση στοιχίζει, περίπου $ 100 εκατ. αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν πάνω από 100 γεωτρήσεις για να βρουν το φυσικό αέριο. Εννοείται ότι όλες οι γεωτρήσεις δεν θα γίνουν σε ένα έτος.

Άρα τόσο το Ελληνικό κράτος όσο και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δέχονται ότι υπάρχουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κάτω από την Κρήτη.

Αν όλα εξελιχθουν ομαλά η πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης θα γίνει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Δρ. Γιάννης Μπασιάς, στα μέσα του 2020 δηλαδή σε 36 μήνες.

Όσον αφορά τις ποσότητες του φυσικού αερίου που περιμένουμε να βρεθεί αυτο ειναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν δεν γίνουν οι γεωτρήσεις. Βεβαίως μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνει με βάσει τον αριθμό και τα μεγέθη των στόχων σε αντιστοιχεία με το τι έχει βρεθεί στο Ζορ της Αιγύπτου που είναι επίσης κοραλλιογενής ύφαλος όπως είναι και οι στόχοι κάτω από την Κρήτη.

Το Ζόρ έχει έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος περίπου 700 μέτρων με απόθεμα 0.8 τρις. Μ3 φυσικού αερίου. Τρεις στόχοι κάτω απο την Κρήτη, ένας νοτιοδυτικά της Ελαφονήσου έχει έκταση 650 τετραγωνικα χιλιόμετρα, ένας δεύτερος στόχος γυρω απο την νήσο Γαύδο έχει έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ενας τρίτος 190 χιλιόμετρα νότια των Καλών Λιμένων του νομού Ηρακλείου 750 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν τα βάθη των κοραλλιογενών υφάλων είναι τοσα όσο το βάθος του Ζόρ, γεγονός που μπορεί να προσδιοριστεί απο τα γεωφυσικά στοιχεία της εταιρείας PGS που έκανε τις μελέτες, τότε οι ποσότητες του φυσικού αερίου που αναμένονται μόνο στα 3 απο τα 16 υποθαλάσσια κοιτάσματα ανέρχονται σε 16.8 τρις Μ3.

Αυτο θα πρέπει να είναι η ελάχιστη ποσότητα νότια της Κρήτης. Την μεγίστη την εκτιμώ σε 27.2 τρις Μ3 φυσικού αερίου. Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφραζόμενες σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαιου αντιστιστοιχούν η μεν ελάχιστη σε 108 δις. βαρελια ισοδυνάμου πετρελαίου η δε μεγίστη σε 175 δις. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Τα πραγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας ειναι λιγότερα απο τα 100 δις βαρέλια καίτοι διατυμπανίζει ότι έχει 264 δις βαρέλια.

Άν ειχε 264 δις. βαρέλια δεν θα είχε μέση ημερήσια παραγωγή 10 εκ. βαρέλια. Βεβαίως οι εκτιμήσεις των αποθεμάτων φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη θα βεβαιωθούν μόνο με τις γεωτρήσεις που θα αρχίσουν να γίνωνται σε 36 μήνες απο τις εταιρείες EXXON-MOBIL, TOTAL και ΕΛΠΕ.

Η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου κυμαίνεται με βαση την εκτίμηση των 16.8 τρις Μ3 και μια τιμή του φυσικού αερίου στα $8/1000 κυβικά πόδια η 1 Gj, σε $ 4.746 τρις και με βάση τα 27.2 τρις Μ3 φυσικου αερίου σε $7.689 τρις.

Το 20% της αξίας των κοιτασμάτων το παίρνει το δημόσιο και το 5% η Περιφέρεια Κρήτης. Και πόσες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για τουλάχιστον 50 χρόνια με μέσες αποδοχές των 4000 ευρώ μηνιαίως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και το δημόσιο θα έχει έσοδα απο τους φόρους εισοδήματος των εργαζομένων.
Άρα η οικονομική και γεωπολιτικη δύναμη της Ελλάδας λέγεται ΚΡΗΤΗ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.