ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Η Περιφέρεια Αττικής εκκενώνει Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι

Η Περιφέρεια Αττικής εκκενώνει Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι και Πολυδένδρι

(Ανανέωση 2 από αρχικό κείμενο): Πέρασαν οι φλόγες από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας προς την μεριά του Αγίου Στεφάνου λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης στο ύψος των Αφιδνών με διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Μάλιστα είναι τέτοια η αδυναμία αναχαίτισης της φωτιάς που οδήγησαν τον Γ.Πατούλη ως Περιφερειάρχη να υπογράψει κατόπιν εισήγησης της Πυροσβεστικής την εκκένωση των οικισμών Αγίου Στεφάνου, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου.

Πολλοί πλέον αναφέρουν ότι αν κάποιος μπορεί να καταφέρει κάτι είναι ο ΕΣ με τα μηχανήματα του μηχανικού με τα οποία έξει ξεκινήσει και δημιουργεί μεγάλη αντιπυρική ζώνη καθώς πλέον οι φλόγες μπαίνουν στον αστικό ιστό.

Τέσσερα ερπυστριοφόρα του Μηχανικού μεταφέρονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Καπανδριτίου για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην περάσει η πυρκαγιά στο Καπανδρίτι.

Άλλα δύο οχήματα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα θα είναι σε επιφυλακή,

Τα ερπυστριοφόρα του στρατού έχουν διατεθεί στην πυροσβεστική για να συντονίσει το σημείο, όπου θα σπεύσουν για να δημιουργήσουν τις αντιπυρικές ζώνες.

Στο μεταξύ το 112 έστειλε νέα ειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι,Ταξιάρχες, Άγιο Γεώργιο, Πουλίθρες να κλείσουν παράθυρα, πόρτες και καμινάδες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.


Νότια των Αφιδνών καίγονται σπίτια ενώ αυτή την στιγμή όπως μετάδωσε το OPEN οι φλόγες μπήκαν στον Άγιο Στέφανο με κατεύθυνση το Καπανδρίτι.

Οι φλόγες υψώνονται στα 15 με 20 μέτρα σε πολλά δέντρα. Τα καλώδια του προαστιακού σιδηροδρόμου έχουν λιώσει σε διάφορά σημεία.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και μην απειληθούν νέοι οικισμοί.

Οι άνεμοι στην περιοχή έχουν ενταθεί, ενώ πυροσβεστικά προσπαθούν να την περιορίσουν ώστε να μην εξαπλωθεί.


Οι φλόγες έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο 10 χλμ ενώ πλέον φαίνεται ότι έχουν περάσει την Εθνική Οδό και κατευθύνονται προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι.

Οι δε Αφίδνες πλέον έχουν λάβει εντολή εκκένωσης. Ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Μ.Βρεττός μιλά για 4 μέτωπα που κινούνται προς τον δήμο.

Η φωτιά κατάφερε να φτάσει έως την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στα διόδια των Αφιδνών και οι φλόγες πέρασαν στο απέναντι ρεύμα, όμως για την ώρα έχει οριοθετηθεί.

Η μάχη δίνεται για να μην καταφέρει η φωτιά να φτάσει σε Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο, που βρίσκονται από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού.

Ενδεικτική της άκρως ανησυχητικής κατάστασης που έχει εκ νέου διαμορφωθεί στη Βαρυμπόμπη, με την αναζωπύρωση που εξελίσσεται εκεί, είναι η περιγραφή της «ταυτότητας» της από τον πυρομετεωρολόγο, συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρή Μ. Γιάνναρο.

Όπως μας εξηγεί: «Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη έχει αναζωπυρωθεί, και έχει αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, δηλαδή ισχυρά ανοδικά ρεύματα πάνω από τη φωτιά, εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης. ήδη είναι ευδιάκριτο το νέφος pyrocumulus (σ.σ νέφος πυροσωρείτης). Η δυναμική της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ναι, το καταφέρνει αυτό χωρίς να φυσάει.


Το πύρινο μέτωπο από την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο κάνοντας δυσκολότερη την κατάσβεση ενώ έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας από τον Κόμβο Καλυφτάκη έως και τα Οινόφυτα

Πιο συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα καθώς αυτή την ώρα οι φλόγες πλησιάζουν τα διόδια των Αφιδνών ενώ φλόγες έχουν περάσει και στο αντίθετο ρεύμα.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αττική καθώς η καταστροφική φωτιά έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση που καίει τα πάντα στο πέρασμα της και αυτή την ώρα και σπίτια και στις Αφίδνες στην περιοχή Κοσμοθέα (Κιούρκα), ενώ νωρίτερα κατέστρεψε σπίτια και στη Δροσοπηγή.

Η ανακοίνωση της Νέας Οδού

«Η Νέα Οδός ενημερώνει πως λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και έπειτα από εντολή της τροχαίας, πραγματοποιείται ολική διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλυφτάκη έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Οινοφύτων.

Οι οδηγοί με κατεύθυνση προς Λαμία, θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Καλυφτάκη, ενώ αντίστοιχα οι κινούμενοι προς Αθήνα θα εξέρχονται υποχρεωτικά στον Α/Κ Οινοφύτων.

Στον πλευρικό σταθμό διοδίων Οινοφύτων έχει τεθεί σε εφαρμογή αναστολή είσπραξης διοδίων τελών.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της τροχαίας».

Οι φλόγες έχουν περάσει μέσα από την Δροσοπηγή και το Κρυονέρι και κατευθύνονται προς Ιπποκράτειο Πολιτεία για την οποία δόθηκε εντολή εκκένωσης.Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας».

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πια πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη οι φλόγες έχουν φτάσει στο Κρυονέρι και τη Δροσοπηγή, ενώ από τη βόρεια πλευρά κατευθύνονται προς Κατσιμίδι και Κοκκινόβραχο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.