ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Φωτιά στα Βίλια: Ορατή ακόμη και από το διάστημα η μεγάλη πυρκαγιά

Φωτιά στα Βίλια: Ορατή ακόμη και από το διάστημα η μεγάλη πυρκαγιά

Επάνω από την Ελλάδα βρέθηκε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 στις 12:20 και κατέγραψε το νέο μεγάλο μέτωπο δασικής φωτιάς ανατολικά των Βιλίων Αττικής.

Στη σχετική δορυφορική εικόνα, την οποία κοινοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΕΑ) / meteo.gr, διακρίνονται με κόκκινο χρώμα οι ενεργές εστίες, με καφέ οι καμένες εκτάσεις της προηγούμενης πυρκαγιάς και με πράσινο χρώμα οι υπόλοιπες περιοχές.

Ακόμη, στην ίδια δορυφορική εικόνα, διακρίνεται και ο καπνός, που εκτείνεται μέχρι τον Σαρωνικό Κόλπο, σύμφωνα με το νέο (18.30) ενημερωτικό σημείωμα του ΕΕΑ.

Νωρίτερα, η ομάδα «The FLAME project» του Meteo εκτίμησε πως οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή θα εξασθενήσουν σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση, την οποία συνοδεύει η φωτογραφία από τις κάμερες του ΕΕΑ στην Πεντέλη:

«Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με εντάσεις στα 4-5 Bf και ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν (ισχυροί άνεμοι στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας) δεν επιτρέπουν στην πυρκαγιά να δημιουργήσει ισχυρή επαγωγική στήλη, με αποτέλεσμα αυτή να καθοδηγείται κύρια από τον άνεμο (wind-driven πυρκαγιά).

Εξασθένιση των ανέμων (στα 2-3 Bf) που πνέουν στην περιοχή περιμένουμε από αργά το απόγευμα».

Στο παραπάνω συμπέρασμα – ως προς την εξέλιξη της δυναμικής των ανέμων το απόγευμα της Δευτέρας – κατέληξαν και οι επιστήμονες του ΕΕΑ Γ. Παπαβασιλείου, Θ. Μ. Γιάνναρος και Κ. Λαγουβάρδος, σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε έτερη (16.30) ανάρτησή τους στο meteo.gr:

«Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στα Βίλια, Αττικής, οι άνεμοι στην περιοχή όπου ξέσπασε δασική πυρκαγιά σήμερα Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις εντάσεως 4-5 μποφόρ και ριπές που πλησιάζουν τα 60 km/h (Εικόνα).

Όπως αναφέραμε και στην πρωινή μας ανακοίνωση, η περιοχή των Βιλίων καθώς και μεγάλο μέρος του νομού Αττικής βρίσκεται εντός της ζώνης πολύ υψηλού κινδύνου με βάση των Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τις απογευματινές ώρες αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των ανέμων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.