Αφγανιστάν: Επιτυχημένη η πρώτη χερσαία επιχείρηση απομάκρυνσης με τη συνδρομή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αφγανιστάν: Επιτυχημένη η πρώτη χερσαία επιχείρηση απομάκρυνσης με τη συνδρομή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Κατάρ και αναμένεται να επιδιώξει να λάβει στήριξη για τον απεγκλωβισμό Αμερικανών και Αφγανών που διατρέχουν κίνδυνο, έχοντας παραμείνει στο Αφγανιστάν.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του Μπλίνκεν ότι η Ουάσινγκτον διευκόλυνε την ασφαλή αποχώρηση τεσσάρων ακόμη Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

«Αυτή είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διευκολύνθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν είχαν επίγνωση της επιχείρησης και δεν εμπόδισαν την ασφαλή διέλευση των ατόμων.

Ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε τη χώρα στην οποία μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι αυτοί που απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ευχαριστήσει το Κατάρ και τη Γερμανία για τη βοήθειά τους στην Ουάσινγκτον να απομακρύνει χιλιάδες ανθρώπους από την Καμπούλ. Θα συναντηθεί επίσης με ανώτερους αξιωματούχους του Κατάρ και της Γερμανίας. Στη Γερμανία θα συνδιοργανώσει επίσης μια υπουργική συνάντηση για το Αφγανιστάν.

Το Κατάρ εμφανίζεται ως ο κύριος διαμεσολαβητής μεταξύ των Ταλιμπάν – που κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου – και των δυτικών χωρών μετά τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Η Ντόχα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έθεσε σε επαναλειτουργία το αεροδρόμιο της Καμπούλ για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και για πτήσεις εσωτερικού σε συντονισμό με την σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση. Άλλες διεθνείς πτήσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν σύντομα, πρόσθεσε.

Έχουν προγραμματιστεί καθημερινές πτήσεις από την Ντόχα προς την Καμπούλ για την παροχή βοήθειας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο οποίος ταξιδεύει στον Κόλπο σε μια ξεχωριστή περιοδεία, θα επισκεφθεί επίσης την Τρίτη το Κατάρ. Οι προορισμοί που θα επισκεφτεί ο Όστιν περιλαμβάνουν επίσης τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.