ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Ιρακινός στρατός: Επιθέσεις στις οικογένειες των φερόμενων ισλαμιστών

Ιρακινός στρατός: Επιθέσεις στις οικογένειες των φερόμενων ισλαμιστών

Τιμωρίες φαίνεται να αποδίδουν στρατιώτες του Ιρακινού στρατού σε 170 οικογένειες φερόμενων ισλαμιστών σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Οι ιρακινές αρχές δεν θα πρέπει να τιμωρούν ολόκληρες οικογένειες εξαιτίας των ενεργειών συγγενών τους», δήλωσε η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Μέση Ανατολή.

«Η καταχρηστική αυτή συμπεριφορά ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου και υπονομεύει τις προσπάθειες να προωθηθεί η συμφιλίωση στις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από το ΙΚ», πρόσθεσε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την ήττα των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, τερματίζοντας τρία χρόνια κυριαρχίας του ΙΚ στο προπύργιό του στο Ιράκ.
Τώρα η ιρακινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να αποτρέψει τα αντίποινα εναντίον ατόμων που συνδέονται με το ΙΚ, τα οποία ενδέχεται μαζί με τη διαδογματική ένταση που υπάρχει στο Ιράκ να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμα της σταθερότητας στη χώρα.

«Τα στρατόπεδα για τις αποκαλούμενες οικογένειες του ΙΚ δεν έχουν καμία σχέση με την αποκατάσταση. Αντίθετα είναι κέντρα κράτησης για ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν κατηγορηθεί για κάτι», τόνισε η Φάτιχ. «Οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα όπου μπορούν να ζήσουν ελεύθερα» πρόσθεσε.

Οι ιρακινές αρχές δημιούργησαν το πρώτο από αυτά που χαρακτηρίζουν «στρατόπεδα αποκατάστασης» στην Μπαρτάλα, ανατολικά της Μοσούλης. Το HRW καταγγέλλει ότι επίσημος στόχος του στρατοπέδου είναι να προχωρήσει στην ψυχολογική και ιδεολογική αποκατάσταση των οικογενειών μελών του ΙΚ.

«Αναγκαστικοί εκτοπισμοί και αυθαίρετες κρατήσεις σημειώνονται στις περιοχές Άνμπαρ, Μπάμπιλ, Ντιγιάλα, Σάλαχ αλ Ντιν και στη Νινευή, και συνολικά επηρεάζουν εκατοντάδες οικογένειες», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει πολύ λίγα για να σταματήσουν αυτές τις καταχρήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις συμμετείχαν σε αυτές», καταγγέλλει το HRW.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.