ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Blue Flag 2019: Τι είπαν οι πιλότοι – Τι έγινε στην άσκηση

Blue Flag 2019: Τι είπαν οι πιλότοι – Τι έγινε στην άσκηση

Η άσκηση «Blue Flag 2019», που έγινε με ορμητήριο την ισραηλινή αεροπορική βάση Udva, ολοκληρώθηκε εχθές Παρασκευή.

Η άσκηση διήρκεσε από τις 3 μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, με 70 αεροσκάφη από πέντε χώρες, και περίπου 1.000 άτομα προσωπικό.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Αεροπορία, οι ξένες χώρες που συμμετείχαν φέτος ήταν η Γερμανία (6 Eurofighter), η Ιταλία (6 Eurofighter, 6 F-35, 1 G550), η Ελλάδα (4 F-16) και οι ΗΠΑ (12 F-16).

Το Ισραήλ διέθεσε κατά κύριο ρόλο μαχητικά F-15, F-16 και F-35I.

Το κεντρικό σενάριο έκανε λόγο για δύο υποθετικές χώρες, μια κυανή και μία ερυθρή.

Οι αποστολές περιλάμβαναν μεγάλους σχηματισμούς αεροσκαφών: μαχητικών, drones, μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Όπως αναφέρθηκε η πρώτη εβδομάδα είχε να κάνει με αμυντικές επιχειρήσεις και η δεύτερη με επιθετικού τύπου.

Αποστολή της κυανής δύναμης την πρώτη εβδομάδα ήταν η προστασία του εναέριου χώρου από εχθρικές απειλές.

Τη δεύτερη εβδομάδα οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Οι κυανές δυνάμεις έπρεπε να επιτεθούν στην περιοχή των ερυθρών.

Η ερυθρά δύναμη σχηματιζόταν από την ισραηλινή 115η Μοίρα «Flying Dragon» και συστοιχίες Patriot. «Η ερυθρή δύναμη προσφέρει μια εξέχουσα πρόκληση», αναφέρει ο Αντισμήναρχος Π.Κ., διοικητής της 335Μ.

«Οι ερυθροί ξεκίνησαν εύκολα στις πρώτες πτήσεις, αλλά προσέξαμε ότι οι τακτικές τους άλλαξαν όσο περνούσαν οι ημέρες. Επιχειρούσαν διαφορετικά κάθε μέρα και ήμασταν υποχρεωμένοι να δράσουμε ανάλογα. Λόγω της κοινής μας επιχείρησης, μάθαμε πολύτιμα μαθήματα κάθε μέρα».

Το F-35I ήταν ο επίτιμος καλεσμένος. «Είναι η πρώτη φορά που φανερώνουμε το “Adir” σε διεθνείς αεροπορίες», είπε ο διοικητής της ισραηλινής 140ης Μοίρας («Golden Eagle»). «Μέχρι τώρα, η εκπαίδευση και συνεργασία χρησιμοποιώντας το “Adir” γινόταν μέσα στη δύναμη. Αυτή είναι η πρώτη επίδειξη των νέων ικανοτήτων της αεροπορίας».

Το “Adir” δεν ήταν το μόνο F-35 στην άσκηση, καθώς η Ιταλική Αεροπορία έφερε το δικό της μοντέλο. Έτσι οι δύο πλευρές είδαν τι κάνει διαφορετικά η άλλη για να βελτιώσουν τις ικανότητες του αεροσκάφους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.