
Σε τριετή φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα ένας Αλγερινός δημοσιογράφος, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή της εθνικής ενότητας.
Το δικαστήριο στην πρωτεύουσα Αλγέρι καταδίκασε επίσης σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών άλλους δύο ακτιβιστές με τις ίδιες κατηγορίες, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Κρατουμένων.
«Είναι μια πολύ βαριά ετυμηγορία για τον Χαλέντ Ντραρενί. Τρία χρόνια φυλακή. Ο φάκελος είναι κενός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νουρεντίν Μπενισάντ, μέλος της ομάδας των συνηγόρων υπεράσπισης που σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Στις 3 Αυγούστου, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε βάρος του διευθυντή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Κάσμπα Τριμπιούν, που είναι επίσης ανταποκριτής στην Αλγερία του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde και των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF).
«Η απόφαση αυτή προκαλεί την καρδιά και το πνεύμα με τον αυθαίρετο, παράλογο και βίαιο χαρακτήρα της, #FreeKhaled#FreeKhaledDrareni», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας των RSF Κριστόφ Ντελουάρ, καταγγέλλοντας μια «δικαιοσύνη σε διατεταγμένη υπηρεσία» και έναν «δικαστικό διωγμό».
Οι κατηγορίες σε βάρος του δημοσιογράφου Χαλέντ Ντραρενί και των ακτιβιστών Σαμίρ Μπενλαρμπί και Σλιμάν Χαμιτούς συνδέονται με τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα πέρυσι.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Φεβρουάριο του 2019 εναντίον της απόφασης του Μπουτεφλίκα να διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία∙ οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την αποχώρηση της κυβερνώσας ελίτ.
Έγκλειστος από τις 29 Μαρτίου στο σωφρονιστικό κέντρο Κολεά, κοντά στο Αλγέρι, ο Χαλέντ Ντραρενί κατηγορήθηκε για «προτροπή σε μη ένοπλη συγκέντρωση» και για «προσβολή της εθνικής ενότητας» μετά την κάλυψη στις 7 Μαρτίου στο Αλγέρι μιας διαδήλωσης του “Χιράκ”, της λαϊκής εξέγερσης που συγκλόνισε το Αλγέρι τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο μέχρι που ανεστάλη πριν από μερικούς μήνες λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Ο Μπενλαρμπί και ο Χαμιτούς αφέθηκαν ελεύθεροι τον Ιούλιο αφού κρατήθηκαν για δύο και πλέον μήνες.
Οι αρχές, στο πλαίσιο μέτρων κατευνασμού, άφησαν ελεύθερους αρκετούς διαδηλωτές μετά την εκλογή του προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν τον Δεκέμβριο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.