Ο πράκτορας του Stratfor που έβλεπε «στρατιωτικό πραξικόπημα το 2011» & οι αποστρατείες των Αρχηγών Επιτελείων

Ο πράκτορας του Stratfor που έβλεπε «στρατιωτικό πραξικόπημα το 2011» & οι αποστρατείες των Αρχηγών Επιτελείων

Την πιθανότητα εκδήλωσης στρατιωτικού κινήματος στην Ελλάδα στις αρχές των Μνημονίων και πιο συγκεκριμένα το 2011 αναφέρονται έγγραφα που αποκαλύπτουν τα WikiLeaks από την αλληλογραφία του ινστιτούτου Stratfor με Έλληνα πληροφοριοδότη εντός των Ενόπλων Δυνάμεων («αναλυτή» τον χαρακτηρίζουν και τον προσδιορίζουν ως «πολιτικό πρόσωπο».

Ο συγκεκριμένος πράκτορας που εργαζόταν ως «ερευνητής στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις» τους ενημέρωνε και τους ανέλυε κατά καιρούς για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.

«Με πίκρα το παραδέχομαι ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να είναι μια λύση μια και οι Ελληνες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος της χώρας και έτσι είναι βέβαιο ότι θα χρεoκοπήσουν».

Οι αναλυτές αναφέρονται πάντως στη «μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο στράτευμα για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Ο ίδιος έστελνε πληροφορίες για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ: Αμέσως μετά τις συνεδριάσεις του συμβουλίου έστελνε λεπτομερείς πληροφορίες «για τις προτεραιότητες των νέων προγραμμάτων που αποφασίστηκαν καθώς και για όλα τα όπλα που ελήφθη απόφαση να αγοραστούν»

Ο πληροφοριοδότης της Stratfor περιγράφεται ως «αξιόπιστος» και αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το πρόβλημα με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι η ποιότητα των όπλων ούτε οι ικανότητες του προσωπικού, αλλά η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού οράματος και ο φόβος για τις αντιδράσεις της αντιμιλιταριστικής κοινής γνώμης που δεν της αρέσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκρούσεις. Μάλλον είμαστε πολύ φιλειρηνικοί για την γειτονιά στην οποία ζούμε».

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη «η ακαδημαϊκή ελίτ έχει απόψεις που βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, καθώς υποστηρίζει τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών».

Παρατηρεί πως το μόνο αμερικανικό προπύργιο στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι η Πολεμική Αεροπορία δίνοντας λεπτομέρειες για τα όπλα που θα αντικατασταθούν και τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες κερδίζουν όλο και περισσότερα συμβόλαια για εξοπλισμούς.

Σύμφωνα με μια ορισμένη εκδοχή των γεγονότων, που αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν άνθρωποι της τότε εξουσίας, οι μυστικές υπηρεσίες παρείχαν διαρκώς ενημέρωση στον κ. Παπανδρέου για «ύποπτες κινήσεις ακροδεξιών στοιχείων» δηλαδή πατριωτικών στοιχείων που αναζητούσαν έξοδο από τα Μνημόνια έστω με την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων,.

Πολιτικός της Δεξιάς ομολογεί σήμερα στις ιδιωτικές συζητήσεις του ότι λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 2011 είχε δεχθεί βολιδοσκόπηση από απόστρατο αξιωματικό για την πιθανότητα συμμετοχής του σε μεταβατική κυβέρνηση στρατιωτικών!

Η επέμβαση του Στρατού στην επικείμενη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση και το «ξήλωμα» της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η «απάντηση» που ο Γ.Α.Παπανδρέου αποφάσισε να δώσει το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου ενώ ακόμη βρισκόταν στο Ηράκλειο.

Αποστρατεύθηκαν ο Aρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και οι Aρχηγοί Στρατού Φραγκούλης Φράγκος, Ναυτικού αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευσινιώτης και Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας, αποστρατεύθηκαν ως εν δυνάμει πραξικοπηματίες!

Οι τρεις στους τέσσερις αποκαταστάθηκαν εν συνεχεία με την υπουργοποίησή τους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πλην του Β.Κλόκοζα, ο οποίος αν και χειρίστηκε επιδέξια την «λευκή απεργία» των πιλότων, εν τέλει θεωρήθηκε «υπέρ το δέον» «ρωσόφιλος» και δεν υπουργοποιήθηκε ποτέ!

Η απόφαση για το δημοψήφισμα ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ στη Βουλή και η απόφαση για την περισσότερο εκτεταμένη επιχείρηση αποστρατείας αξιωματικών της Μεταπολίτευσης ανακοινώθηκε την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Αυτά τότε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σήμερα υπάρχει περίπτωση εκδήλωσης στρατιωτικού κινήματος; Σχεδόν αδύνατον, αλλά όχι εντελώς απίθανο μετά από μια στρατιωτική ήττα από την Τουρκία…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.