ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι στρατιώτες δεν κάνουν ποτέ βήμα σε γέφυρες; (βίντεο)

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι στρατιώτες δεν κάνουν ποτέ βήμα σε γέφυρες; (βίντεο)

Οι στρατιώτες ή κάποιο άγημα δεν επιτρέπεται να κάνουν συγχρονισμένο βηματισμό όταν περπατούν πάνω σε γέφυρα, εν είδει παρέλασης. Ο λόγος; Ο περίφημος «συντοωισμός» που μπορεί να οδηγήσει σε κούνημα της γέφυρας, ακόμα και σε κατάρρευση.

Πίσω στο 1831, η ιστορία αναφέρει ένα αγγλικό στρατιωτικό τμήμα να περνά πάνω από τη γέφυρα Broughton και να περπατά με συγχρονισμένο βήμα, κάνοντας παρέλαση. Η γέφυρα δεν άντεξε… τον συντονισμό και κατέρρευσε με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να βρεθούν στο ποτάμι.

Τι είναι όμως ο συντονισμός; Κάθε αντικείμενο, ακόμα και πολύ συμπαγείς κατασκευές όπως κτήρια και γέφυρες ταλαντώνεται σε με μία συχνότητα (ιδιοσυχνότητα). Αν ένας διεγέρτης ταλαντώνεται με την ίδια συχνότητα τότε τα δύο σώματα συντονίζονται, δηλαδή ταλαντώνονται στην ίδια συχνότητα με αποτέλεσμα το πλάτος της ταλάντωσης να μεγιστοποιείται. Έτσι το συγκεκριμένο παράδειγμα της γέφυρας, όταν το βήμα; των στρατιωτών συντονιστεί με την ιδιοσυχνότητα της γέφυρας τότε αυτή θα πάλλεται σε ένα μέγιστο πλάτος, το οποίο αν ξεπερνά τις κατασκευαστικές προδιαγραφές μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευση της γέφυρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα ανάλογο παράδειγμα είναι ένα γυάλινο ποτήρι που σπάει με ήχο συγκεκριμένης συχνότητας ή παράθυρα σπιτιών που επίσης σπάει από τη χαμηλή διέλευση ενός υπερηχητικού πολεμικού αεροσκάφους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.