Βενεζουέλα: Εξερράγη νάρκη στα σύνορα με την Κολομβία – Νεκροί δύο στρατιώτες

Βενεζουέλα: Εξερράγη νάρκη στα σύνορα με την Κολομβία – Νεκροί δύο στρατιώτες

Δύο άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας σκοτώθηκαν όταν εξερράγη νάρκη στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον ένοπλων οργανώσεων κατά μήκος των συνόρων με την Κολομβία, που έχουν εκτοπίσει χιλιάδες άμαχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η πυροδότηση της νάρκης είχε αποτέλεσμα «να τραυματιστούν (άλλα) εννέα μέλη του στρατού, που δέχονται ιατρικές περιποιήσεις», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στις επιχειρήσεις αυτές ο στρατός της Βενεζουέλας κατέστρεψε εννέα στρατόπεδα, στο ένα από τα οποία παραγόταν πολτός κόκας, η βάση στη χημική διαδικασία παρασκευής κοκαΐνης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εννιά φερόμενοι ως μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι 31 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο δημοσιογράφοι και δύο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Πέμπτη, αφού αιχμαλωτίστηκαν και κρατήθηκαν σε στρατιωτική βάση για 25 ώρες ενώ εργάζονταν στη νοτιοδυτική πολιτεία Απούρε, ανέφερε από τη δική της πλευρά η Ένωση Εργαζομένων στον Τύπο της Βενεζουέλας μέσω Twitter.

Το υπουργείο Ενημέρωσης και Πληροφοριών δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο για τις συλλήψεις αυτές.

Την 22η Μαρτίου, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, είχε δηλώσει ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με «ομάδες ατάκτων» στην Απούρε.

Οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να διεξάγουν επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες δήλωσε ότι η χώρα του θα αμυνθεί έναντι παράνομων ένοπλων οργανώσεων που παρεισφρέουν στην επικράτειά της, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα κατήγγειλαν ότι στρατιώτες έκαψαν σπίτια και σκότωσαν άμαχους.

Το Καράκας διαβεβαιώνει ότι θα διενεργηθεί έρευνα για οποιαδήποτε καταγγελία πως μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας διέπραξαν παραβιάσεις.

Είναι αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, αυτοί οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο του στρατού της Βενεζουέλας, σύμφωνα με μαρτυρίες πολλών αμάχων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε κατηγορεί συχνά αυτή του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι προσφέρει καταφύγιο σε μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και σε αποστάτες των FARC. Το Καράκας το διαψεύδει.

Η Κολομβία και η Βενεζουέλα, τα πορώδη σύνορα των οποίων έχουν μήκος 2.200 χιλιόμετρα, έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους αφότου η Μπογοτά αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο του 2019.

Προχθές Τετάρτη, ΜΚΟ από τις δύο χώρες προέτρεψαν τα Ηνωμένα Έθνη να ονομάσουν ειδικό απεσταλμένο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή των συνόρων Βενεζουέλας-Κολομβίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.