Η αεροπορία της Κίνας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα τεράστιο τεχνολογικό βήμα, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του βομβαρδιστικού αεροσκάφους H-20.

Η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας αναμένεται να αρχίσει να δέχεται τις πρώτες μονάδες μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Κοινώς, το 2030 η Κίνα θα διαθέτει ένα πραγματικό «τέρας», γεγονός που ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες υπερβολικά πολύ.

Η τελευταία έκδοση του Modern Weaponry – ένα περιοδικό που εκδόθηκε από τον Κινέζικο κρατικό αμυντικό βιομηχανικό γίγαντα Norinco – περιέχει τέσσερις εικόνες υπολογιστή του επερχόμενου βομβαρδιστικού Xian H-20. Οι φωτογραφίες επιβεβαιώνουν τον εξοπλισμό, το σχέδιο πτέρυγας πτήσης και τη σκούρα γκρι επίστρωση αντιραντάρ, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Όπως συμβαίνει με το αμερικανικό B-21 Raider και τα ρώσικα βομβαρδιστικά PAK-DA, το βομβαρδιστικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς της Κίνας θα δώσει προτεραιότητα στις επιδόσεις stealth και στις δυνατότητες βαθιάς διείσδυσης σε σχέση με την ταχύτητα και την ευελιξία.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες επιβεβαιώνουν ότι το βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20 δεν έχει αναπτυχθεί ως τεχνικός διάδοχος του Xian H-6, το οποίο αποτελεί μια παραλλαγή του σοβιετικού βομβαρδιστικού Βαρέως τυπού Tu-16. Αντίθετα, το βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20 πρόκειται να επεκτείνει δραστικά τις δυνατότητες προβολής της απειλής της Κίνας εναντίον του αντιπάλου της, που προφανώς αναφέρεται στις ΗΠΑ.

Το νέο κινεζικό βομβαρδιστικό «θα είναι σε θέση να χτυπήσει στόχους σε μεγάλη απόσταση, ίσως στη δεύτερη αλυσίδα νησιών και πέραν αυτού», εξήγησε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Jon Grevatt στο South China Morning Post. «Αυτό σημαίνει ότι θα απειλούσε τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ασία και τον Ειρηνικό. Εάν το αεροσκάφος τεθεί σε λειτουργία, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει παιχνίδι», πρόσθεσε.

Η δεύτερη αλυσίδα νησιών αναφέρεται συνήθως στο διάστημα μεταξύ της Ιαπωνίας και της Μικρονησίας. Στο κινεζικό στρατιωτικό δόγμα, τα ύδατα και τα εδάφη στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Κίνας χωρίζονται σε τρεις αλληλοσυνδεόμενες περιοχές ή «αλυσίδες». Το H-20 μπορεί να απειλήσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούν στη δεύτερη αλυσίδα, ιδίως συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ, με τρόπους που δεν μπορούσε προηγουμένως η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAAF). Ακόμη πιο ανησυχητικό για την Ουάσινγκτον, είναι ότι το βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20 θα έθετε το Πεκίνο ικανό για προσβολή στόχων σε εντυπωσιακή απόσταση από την τρίτη αλυσίδα νησιών που ξεκινά περίπου στα νησιά Aleutian και εκτείνεται πέρα ​​από τη Χαβάη.

Οι προδιαγραφές του βομβαρδιστικού αεροσκάφους H-20 παραμένουν υπό επιβεβαίωση, αν και οι τρέχουσες εικασίες της βιομηχανίας δείχνουν ωφέλιμο φορτίο περίπου είκοσι έως σαράντα πέντε τόνων και λειτουργικό εύρος από 8.500 έως 12.500 χιλιόμετρα.

Το βομβαρδιστικό είναι σίγουρο ότι πετά με υποηχητικές ταχύτητες και πιστεύεται ευρέως ότι θα μεταφέρει έως και τέσσερις υπερηχητικούς πυραύλους επόμενης γενιάς, αλλά το πλήρες εύρος του οπλοστασίου του παραμένει ασαφές.

Προγενέστερες εκτιμήσεις εικάζουν ότι το βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20 μπορεί να τροφοδοτείται από τον ρωσικό κινητήρα NK-321, αλλά οι πιο πρόσφατες αναφορές δείχνουν μια αναβαθμισμένη παραλλαγή του κινεζικού κινητήρα WS-10 της Κίνας ως πιθανότερη επιλογή.

Σύμφωνα με την κεντρική στρατηγική της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κίνας, το βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20 πιθανότατα θα διαθέτει εκτεταμένα χαρακτηριστικά ηλεκτρονικών αντιμέτρων και δυνατότητες επεξεργασίας πληροφοριών παρόμοια με τη δομή του αισθητήρα του μαχητικού F-35.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!