ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κατ’ οίκον περιορισμός για τον Ρόμαν Προτάσεβιτς και την σύντροφό του

Κατ’ οίκον περιορισμός για τον Ρόμαν  Προτάσεβιτς και την σύντροφό του

Ο Ρόμαν Προτασέβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα τέθηκαν σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Προτασέβιτς, συνιδρυτής του καναλιού Nexta στο Telegram -το οποίο θεωρείται εξτρεμιστικό στη Λευκορωσία- βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον κράτηση, όπως έγραψε σήμερα το BBC, επικαλούμενο τον πατέρα του.

«Το βρίσκω δύσκολο να πω κάτι για τις πράξεις των Αρχών και για το τι σκοπό είχαν… Ίσως να τον ενέπλεξαν (τον Ρόμαν) σε κάποιο πολιτικό παιχνίδι» λέει ο πατέρας του, Ντμίτρι.

Την ίδια ώρα, σε κατ’ οίκον περιορισμό φαίνεται πως τέθηκε και η σύντροφος του Ρόμαν Προτασέβιτς, Σοφία Σαπέγκα.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος της Ρωσίδας υπηκόου επιβεβαίωσε στο Sputnik ότι η νεαρή μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την κράτησή της στη Λευκορωσία, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως κατά τη γνώμη του συντόμως θα ληφθεί μία «θετική απόφαση».

«Το μέτρο κράτησης για τη Σόφια Σεπάγκα άλλαξε σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Κάποιοι περιορισμοί επιβλήθηκαν, κινείται μόνο με φρουρούς και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με κάποιον. Πιστεύουμε ότι αυτό συνέβη κυρίως λόγω της συνάντησης των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Σότσι. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα επιτρέψει σε μία άμεση θετική απόφαση για τη μοίρα της», δήλωσε συγκεκριμένα ο δικηγόρος Αντόν Γκασίνσκι.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, οι έρευνες συνεχίζονται και σύντομα θα προσπαθήσει να συναντηθεί με τη Σαπέγκα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Αεροσκάφος της Ryanair έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, στις 23 Μαΐου, και ενώ εκτελούσε πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους ύστερα από ενημέρωση του πιλότου πως υπήρχε απειλή για βόμβα, κάτι που τελικά δεν ίσχυε, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια.

Έτσι, το αεροσκάφος κατά την αναγκαστική προσγείωση συνοδευόταν από μαχητικό αεροσκάφος και όλοι οι επιβαίνοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο πριν τελικώς κρατηθεί ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος καταζητείτο.

Μάλιστα, ο Ρομάν Προτασέβιτς, από τον Νοέμβριο, ήταν σε λίστα με καταζητούμενους διεθνώς από τις Αρχές της Λευκορωσίας, καθώς κατηγορείται ότι βοήθησε στη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αμέσως μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου, το αεροπλάνο απογειώθηκε και πάλι για τον προορισμό του.

Το περιστατικό προκάλεσε οργή σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, που κατηγόρησαν το Μινσκ πως παρεμβαίνει στις πολιτικές της Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ανέφερε πως η εκτροπή της πτήσης ήταν «σοβαρή και επικίνδυνη» ενώ ο πρώτος υπερεθνικός οργανισμός ξεκαθάρισε πως «μια τέτοια πράξη δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη» και ως εκ τούτου, στις 24 Μαΐου, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε λευκορωσικά αεροσκάφη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται πως το 2013, το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, προσγειώθηκε αναγκαστικά στην Αυστρία, καθώς η Ουάσιγκτον πίστευε πως στο εν λόγω αεροσκάφος βρισκόταν και ο πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος τελικά δεν ήταν ποτέ ανάμεσα στους επιβάτες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.