Κατά την διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης, το πρωτότυπο του προγράμματος αναβάθμισης Gripen Demonstration…

Κατά την διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης, το πρωτότυπο του προγράμματος αναβάθμισης Gripen Demonstration απέδειξε την ικανότητά του να επιτυγχάνει υπερηχητική πτήση χωρίς την χρήση μετάκαυσης, την γνωστή ικανότητα “Supercruise”, χάρη στην οποία ένα μαχητικό μπορεί να εξοικονομήσει καύσιμα με αποτέλεσμα μεγαλύτερη εμβέλεια.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, το Gripen Demo πραγματοποίησε περίπου 40 δοκιμαστικές πτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης που επικεντρώθηκαν στην διερεύνηση του φακέλου πτήσης και την μεταφορά ποικίλων οπλικών φορτίων.  

Μετά την συγκεκριμένη πτήση, που αποδεικνύει μια πολύ σημαντική δυνατότητα του αναβαθμισμένου αεροσκάφους, οι δοκιμαστικές πτήσεις θα συνεχιστούν για την πιστοποίηση διαφορετικών διαμορφώσεων μεταφοράς οπλικού φορτίου.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε πάνω από την Βαλτική Θάλασσα, σε υψόμετρο 28.000 ποδών, ενώ η ταχύτητα που επιτεύχθηκε ήταν 1,2 Mach, η οποία και διατηρήθηκε χωρίς την χρήση μετάκαυσης μέχρι που τελείωσε ο διαθέσιμος δεσμευμένος χώρος για τις εναέριες δοκιμές.

Επισημαίνεται ότι το Gripen Demo διαθέτει τον αναβαθμισμένο κινητήρα F414G της General Electric, εξέλιξη του προγενέστερου F404 ο οποίος είναι εγκατεστημένος στα προγενέστερα Gripen A/B/C/D καθώς και στα F-18A/B/C/D.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του πιλότου δοκιμών του Gripen Demo, ακόμα και το απλό Gripen μπορεί να πετύχει supercruise, αλλά μόνο με καθαρή διαμόρφωση και σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορείτε να σχολιάσετε την παραπάνω είδηση και να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους αναγνώστες στο forum του defencenet.gr ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο: