«Κλειδώνει» το FIR Αθηνών: Προσγειώθηκαν τα ιταλικά F-35A στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα για την ελληνική «RED FLAG» (φωτό)

«Κλειδώνει» το FIR Αθηνών: Προσγειώθηκαν τα ιταλικά F-35A στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα για την ελληνική «RED FLAG» (φωτό)

“Κλειδώνει” όλο το εύρος του FIR Αθηνών η Πολεμική Αεροπορία για την μεγάλη ετήσια άσκηση «Ηνίοχος 19» με τα πρώτα μαχητικά μεταξύ των οποίων τα 5ης γενιάς F-35A Lightning II της Ιταλικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare) να έχουν προσγειωθεί στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα.

Σύμφωνα με τον χάρτη οι δεσμευμένες περιοχές περιλαμβάνουν όλη την επικράτεια και περισσότερο, όσο φτάνει το FIR Αθηνών. Ένα μεγάλο μέρος των αεροπορικών ασκήσεων θα διεξαχθεί στην Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα F-35 της Ιταλίας, και τα Αμερικανικά, και Ισραηλινά F-16 αλλά και τα Mirage 2000-9 θα συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και τη δεύτερη εβδομάδα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και ακόμη νοτιότερα στην Αν. Μεσόγειο.

​Μερικοί από τους καλύτερους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται ήδη στην αεροπορική βάση της Αδραβίδας όπου τη Δευτέρα 1η Απριλίου ξεκινά η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2019».

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 4 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας. Είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικού αεροσκάφους μετασταθμεύει σε ελληνικό έδαφος, όπου και θα παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση της άσκησης Ηνίοχος στις 12 Απριλίου. Εκτός από τα πέμπτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, η Ιταλία έχει στείλει στη βάση της Ανδραβίδας ακόμη έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado.

Στην άσκηση συμμετέχουν 13 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 από το Ισραήλ κι ακόμη έξι F-16 της αμερικανικής Αεροπορίας. Στον «Ηνίοχο» θα λάβουν μέρος και πέντε μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-9 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άσκηση «Ηνίοχος» θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Περισσότερες από 80 απογειώσεις την ημέρα

  • Λαμβάνουν μέρος δεκαοκτώ μαχητικά, ίσως και περισσότερα, F-16 Block 30/50/52+/M, απ’ όλους τους τύπους που διαθέτει η χώρα μας, Mirage 2000-5, F-4 Phantom AUP.
  • Έξι F-35 κι άλλα έξι βομβαρδιστικά τύπου Tornado, από την Ιταλική πολεμική αεροπορία.
  • Έξι F-16 CM των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσγειώθηκαν στην Ανδραβίδα από την Γερμανία.
  • Έξι F-16 Soufa της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
  • Επίσης έξι Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ-2019» χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

• Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 4-15 Μαρτίου 2019
• Φάση 2: Εκδίπλωση Δυνάμεων, 26-28 Μαρτίου 2019
• Φάση 3: Φάση Εκτέλεσης, 1-12 Απριλίου 2019
• Φάση 4: Φάση Αναδίπλωσης, 12 Απριλίου 2019

DV DAY: 5 Απριλίου 2019
SPOTTERS DAY: 4-5 Απριλίου 2019
HOT WASH UP: 11 Απριλίου 2019

Αποστολές

-Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).

-Προσβολή Αεροδρομίου.

-Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).

-Προσβολής Στόχων επιφανείας.

-Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).

-Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.