Δανία: Η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που «μετανιώνει» για την αγορά F-35: «Δεν θα είναι αρκετά»

Δανία: Η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που «μετανιώνει» για την αγορά F-35: «Δεν θα είναι αρκετά»

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Δανίας η Αεροπορία της χώρας διαθέτει μόνο 33 αεροσκάφη F-16 με τον στόλο των μαχητικών να μικραίνει ακόμα περισσότερο καθώς 22 F-35 θα «αντικαταστήσουν» τα παλιά F-16.

Στις 11 Μαΐου 2016, η κυβέρνηση της Δανίας συνέστησε στους νομοθέτες να εγκρίνουν την αγορά μόλις 27 F-35 Joint Strike Fighters από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin προκειμένου να αντικατασταθούν τα F-16 της σκανδιναβικής χώρας.

Όμως μόνο είκοσι δύο από τα F-35 θα πετούν στη Δανία.

Τα άλλα πέντε θα παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για πιλοτική εκπαίδευση και μετά, αν και θα είναι «χρεωμένα» στη Δανία θα χρησιμοποιηθούν σε κοινές νατοϊκές βάσεις.

«Τα F-35 ήταν πραγματικά η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσαμε να κάνουμε» αναφέρει Δανός αξιωματικός της Αεροπορίας υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Αντί να αναβαθμίσουμε τον στόλο των F-16, πήγαμε σε κάτι καινούργιο, μειώνοντας τον αριθμό των αεροσκαφών. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες αλλά αυτό που ξέρουμε είναι πως οι πιλότοι μας δεν χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση στα νέα μαχητικά».

Μέχρι και ο ο αρχηγός της Αεροπορίας της χώρας πτέραρχος Anders Rex έχει τους ενδοιασμούς του. Περιγράφοντας τη νέα κατάσταση, ο αρχηγός, υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολο να γίνει η μετάβαση από έναν τύπο μαχητικού σε έναν άλλο και ότι ένας χρονικός ορίζοντας τριών ετών θα είναι αρκετός, «ελπίζω στο τέλος να δικαιωθούμε για την απόφαση μας» αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Δανίας αναμένει να λάβει το πρώτο της F-35 το 2021.

Η Αμερικανή πρέσβειρα στη χώρα ισχυρίζεται ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερη δύναμη μαχητικών αεροσκαφών και ενισχυμένη παρουσία κι επιτήρηση στην περιοχή της Αρκτικής και πως η Δανία θα πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο αγοράζοντας περισσότερα μαχητικά F-35.

Καθώς ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των υποδομών για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Δανίας συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φτάσει αισίως τα 1,1 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 147 εκατομμύρια ευρώ), η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Δανία, λίγους μήνες πριν, ενθάρρυνε τη χώρα να αγοράσει περισσότερα αεροσκάφη F-35, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εσωτερική αξιολόγηση του Πενταγώνου το 2016 υπολόγισε ότι το κόστος κύκλου ζωής για ένα μόνο F-35 βρίσκεται κάπου στα 460 εκατομμύρια δολάρια, πολλαπλασιάστε το επί 27 και θα βρείτε το οικονομικό «σφάλμα» της Δανίας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.