ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

FCAS: Ένα βήμα πριν την συμφωνία του αιώνα στην αεροπορική βιομηχανία της Ευρώπης

FCAS: Ένα βήμα πριν την συμφωνία του αιώνα στην αεροπορική βιομηχανία της Ευρώπης

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας – μαμούθ για το μεγαλύτερο αμυντικό project στην ιστορία της Ευρώπης βρίσκονται Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Οι υπουργοί Άμυνας των τριών κρατών αναμένεται να συναντηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να επιλύσουν τα όποια εκκρεμή ζητήματα και να ανάψουν το «πράσινο» φως στην έναρξη του project, αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή και κατασκευή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών του Future Combat Air System (FCAS), τα οποία θα αναπτυχθούν από κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως οι Dassault Aviation, Airbus, Indra κ.α. Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή αντικατάσταση του «στόλου» των γαλλικών Rafale από το 2040 και μετέπειτα.

Αυτή την στιγμή, το σημείο τριβής ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του προγράμματος, με τη Γερμανία να ζητεί απεριόριστη πρόσβαση στα αποτελέσματα του -από κοινού χρηματοδοτούμενου- ερευνητικού τμήματος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, η ισότιμη συμφωνία για την χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων χωρών, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο.

Μόλις υπάρξει ολική συμφωνία, τότε το project θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, με τη Γερμανία να θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.