Δείτε MobLand. Η Ελλάδα του σήμερα...

Ελληνικά F-16 πάνω από τη Λευκωσία ενόψει της παρέλασης (βίντεο)

Δοκιμαστικές διελεύσεις πριν την 1η Οκτωβρίου

Ελληνικά F-16 πάνω από τη Λευκωσία ενόψει της παρέλασης (βίντεο)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Ελληνικά μαχητικά F-16 πέταξαν το μεσημέρι της Τρίτης πάνω από τη Λευκωσία, πραγματοποιώντας χαμηλές δοκιμαστικές διελεύσεις ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου για την 66η επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν ορατά σε μεγάλο μέρος της κυπριακής πρωτεύουσας, ενώ η παρουσία τους έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του έντονου ήχου. Οι διελεύσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την παρέλαση.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς είχε ενημερώσει από τη Δευτέρα το κοινό για τις προγραμματισμένες πτήσεις, διευκρινίζοντας ότι εντάσσονται στην προετοιμασία της παρέλασης και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Αναβαθμισμένη η ελληνική παρουσία

Η συμμετοχή των F-16 αποτελεί ένα από τα στοιχεία που αναμένεται να ξεχωρίσουν στη φετινή στρατιωτική παρέλαση, η οποία, σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, θα είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να έχει ιδιαίτερα εμφανή παρουσία, με τα F-16 να πραγματοποιούν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης. Η παρουσία ελληνικών μαχητικών είχε επιστρέψει στους εορτασμούς της Κυπριακής Ανεξαρτησίας το 2025, όταν δύο F-16 Viper πέταξαν πάνω από τη Λευκωσία.

Ενισχυμένη θα είναι και η συμμετοχή της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Εκτός από το πεζοπόρο τμήμα της ΕΛΔΥΚ, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η παρουσία μηχανοκίνητων τμημάτων.

Για πρώτη φορά αεροπορική παρουσία της Αιγύπτου

Στη φετινή παρέλαση αναμένεται επίσης, για πρώτη φορά στους εορτασμούς της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, αεροπορική παρουσία της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην Κύπρο έχει ήδη μετασταθμεύσει αιγυπτιακό αεροσκάφος Ναυτικής Περιπολίας και Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, το οποίο βρίσκεται στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Η συμμετοχή ελληνικών και αιγυπτιακών μέσων συνδέεται και με τη στενή στρατιωτική συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, μέσω κοινών ασκήσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ είχε προηγηθεί η πολυεθνική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 15–2026» στην Κρήτη, με συμμετοχή επίσης της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Παρουσία νέων συστημάτων της Εθνικής Φρουράς

Το ενδιαφέρον της φετινής παρέλασης δεν περιορίζεται στις συμμετοχές από το εξωτερικό. Η Εθνική Φρουρά αναμένεται να παρουσιάσει μέρος των νέων δυνατοτήτων που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του εξοπλιστικού της προγράμματος.

Μεταξύ των συστημάτων που αναμένεται να παρουσιαστούν είναι το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα BARAK MX, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν ενταχθεί στις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας έχει ήδη προαναγγείλει ότι η φετινή παρέλαση θα είναι «αναβαθμισμένη και διαφορετική» από τις προηγούμενες.

Οι σημερινές διελεύσεις των ελληνικών F-16 αποτέλεσαν ουσιαστικά την πρώτη εικόνα όσων αναμένεται να παρουσιαστούν την Πέμπτη στη Λευκωσία, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα γιορτάσει τα 66 χρόνια από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.