ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

F-35: Έκθεση αποκαλύπτει ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα υπερβεί τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο πληθωρισμός και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα προκάλεσαν την αύξηση του κόστους

F-35: Έκθεση αποκαλύπτει ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος θα υπερβεί τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 θα κοστίσει συνολικά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του «κύκλου ζωής» του, σύμφωνα με νέα έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της αμερικανικής κυβέρνησης (GAO), γεγονός που θα το καταστήσει ως ένα από τα πιο ακριβά εξοπλιστικά προγράμματα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία, καθώς σε προηγούμενη έκθεση του 2023 από την ίδια ανεξάρτητη αρχή, το συνολικό κόστος είχε εκτιμηθεί στα 1,7 τρισεκατομμύρια, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι παράγοντες όπως ο πληθωρισμός και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα προκάλεσαν την αύξηση του κόστους.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε να επεκτείνει την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των F-35 από το 2077 στο 2088, μειώνοντας ταυτόχρονα τον συνολικό αριθμό ωρών πτήσης που θα πραγματοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη κάθε χρόνο, επηρεάζοντας έτσι την αύξηση του συνολικού κόστους.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που απασχολεί το Πεντάγωνο είναι η διαθεσιμότητα των F-35, καθώς το 2023, τα F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατέγραψαν ποσοστό διαθεσιμότητας 53%, πολύ κάτω από τον στόχο του 80%, ενώ τα F-35B και F-35C κατέγραψαν ποσοστά διαθεσιμότητας 60% και 62% αντίστοιχα, με τον ανεξάρτητο φορέα να τονίζει ότι «καμία διαμόρφωση των F-35 δεν έχει επιτύχει τα επιθυμητά ποσοστά διαθεσιμότητας τα τελευταία πέντε χρόνια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, το Γραφείο Λογοδοσίας  επισημαίνει ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις, όπως μεγάλη εξάρτηση από τρίτους προμηθευτές, ανεπαρκή εκπαίδευση πληρωμάτων και τεχνικών εδάφους, έλλειψη ανταλλακτικών και εξοπλισμού υποστήριξης, καθώς και έλλειψη τεχνογνωσίας που θα επέτρεπε στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελούν ένα μέρος των εργασιών υλικοτεχνικής υποστήριξης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.