ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ιστορικό ορόσημο: Η αμερικανική Αεροπορία ανακοίνωσε την πρώτη αυτόνομη πτήση UAV με χρήση Τ.Ν.

Πέταξε σε σχηματισμό με ένα F-15E

Ιστορικό ορόσημο: Η αμερικανική Αεροπορία ανακοίνωσε την πρώτη αυτόνομη πτήση UAV με χρήση Τ.Ν.

Ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στις ΗΠΑ το XQ-58A Valkyrie της Αεροπορίας των ΗΠΑ ολοκλήρωσε πρόσφατα την πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση επιδεικνύοντας την ικανότητά του  να εκτελεί καθήκοντα εναέριας μάχης εντελώς αυτόνομα χρησιμοποιώντας νέο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η USAF ανέφερε ότι η δοκιμή ήταν  μέρος μιας κλιμακωτής προσέγγισης για την ωρίμανση των «τεχνολογιών» αυτονομίας, η οποία περιλαμβάνει προηγμένους  αλγόριθμους. Αυτό περιλαμβάνει το πρόγραμμα ΣΜΑ (Συνεργαζόμενο Μαχητικό Αεροσκάφος) ή CCA (Collaborative Combat Aircraft), βασικό μέρος της πρωτοβουλίας αναβάθμισης της αμερικανικής Αεροπορίας.

Η δοκιμή ορόσημο toy XQ-58A πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Eglin στη Φλόριντα στις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Ερευνητικό Εργαστήριο της Αεροπορίας (AFRL).

Η πτήση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και διεξήχθη εντός των ορίων της Eglin στον Κόλπο του Μεξικού. Η ομάδα του προγράμματος Autonomous Air Combat Operations (AACO) της AFRL ανέπτυξε τους αλγόριθμους που χρησιμοποιήθηκαν για τη δοκιμή.

To XQ-58A Valkyrie, πέταξε μαζί με ένα F-15E Strike Eagle της Αεροπορίας κατά τη δοκιμή της 25ης Ιουλίου 2023.

Τα τελευταία χρόνια, η  Eglin έχει γίνει κόμβος για εργασίες σε προηγμένα αυτόνομα συστήματα εντός της Αεροπορίας. Η υπηρεσία ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η βάση έλαβε τα δύο πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Valkyrie και τα ανέθεσε στην 40η Μοίρα πτητικών δοκιμών. Επίσης, πρόκειται να φιλοξενήσει έξι μαχητικά F-16 Viper ειδικά τροποποιημένα για να υποστηρίζουν δοκιμές αυτονομίας ως μέρος ενός έργου που ονομάζεται Viper Experimentation and Next-Gen Operations Mode (VENOM).

Η αμερικανική Αεροπορία δεν έδωσε  περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη των αποστολών που εκτέλεσε το XQ-58A. Η USAF  έχει πει επανειλημμένα ότι, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, θα υπάρχει πάντα ένας χειριστής που θα επιβλέπει όταν πρόκειται για τη χρήση εξαιρετικά αυτόνομων UCAV.

Η αμερικανική Αεροπορία σχεδιάζει επί του παρόντος να αποκτήσει τουλάχιστον 1.000 ΣΜΑ,. Ο αριθμός των 1.000 drone βασίζεται σε μια ιδέα των επιχειρήσεων που προβλέπει δύο από αυτά να συνεργάζονται  με καθένα από τα 200 αεροσκάφη stealth NGAD έκτης γενιάς και 300 μαχητικά F-35A Joint Strike Fighters.

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτρέψουν στο XQ-58A να λειτουργεί αυτόνομα αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ωρών σε προσομοιωτές σύμφωνα με το AFRL. Στη συνέχεια, επικυρώθηκαν σε 10 πτήσεις όπου φορτώθηκαν σε ένα άλλο αεροσκάφος δοκιμών  to X-62A, ένα αρκετά τροποποιημένο F-16D Viper.

Για τα μη επανδρωμένα μαχητικά νέας γενιάς μπορείτε να διαβάσετε  σχετικό αφιέρωμα  στο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.