Ολλανδός πρωθυπουργός: «Εξετάζουμε σοβαρά να στείλουμε F-16 στην Ουκρανία αλλά δεν είναι οριστική η απόφαση»

«Αν κάποιος ξεκινήσει την εκπαίδευση των πιλότων είναι προφανές ότι το εξετάζει σοβαρά», είπε ο Μ.Ρούτε

Ολλανδός πρωθυπουργός: «Εξετάζουμε σοβαρά να στείλουμε F-16 στην Ουκρανία αλλά δεν είναι οριστική η απόφαση»

Η Ολλανδία «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, όμως δεν έχει ακόμη λάβει μια οριστική απόφαση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Ολλανδία έκανε γνωστό ότι θέλει να ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F-16 «το συντομότερο δυνατόν».

Όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του θα στείλει μαχητικά στην Ουκρανία, ο Ρούτε είπε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά πρόσθεσε: «Αν κάποιος ξεκινήσει την εκπαίδευση (των πιλότων) είναι προφανές ότι το εξετάζει σοβαρά». Οποιαδήποτε απόφαση εξαρτάται από την έγκριση ή μη των ΗΠΑ, εξήγησε, σημειώνοντας ότι η Ολλανδία πιθανότατα θα είχε μαχητικά για να στείλει, αφού επί του παρόντος είναι στη φάση της σταδιακής κατάργησης των F-16.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, η Ολλανδία έχει αυτή τη στιγμή 24 λειτουργικά F-16, τα οποία σταδιακά θα σταματήσουν να επιχειρούν μέχρι τα μέσα του 2024. Άλλα 18 έχουν τεθεί προς πώληση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τα προγράμματα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον διαβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.