ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Πώς η Σουηδία αντιμετώπισε τις φωτιές με μαχητικά αεροσκάφη JAS 39 Gripen – Το πρωτότυπο σχέδιό της

Βομβάρδιζαν σε δασικές περιοχές όπου μαίνονταν οι φλόγες

Πώς η Σουηδία αντιμετώπισε τις φωτιές με μαχητικά αεροσκάφη JAS 39 Gripen – Το πρωτότυπο σχέδιό της

H Σουηδία είχε αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2018 μεγάλα προβλήματα με πυρκαγιές. 

Ο Ιούλιος εκείνου του έτους ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δύο και πλέον αιώνων στη χώρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως και στους 33 βαθμούς Κελσίου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Είχε προηγηθεί μια Άνοιξη χωρίς καθόλου βροχοπτώσεις και τα επίπεδα ξηρασίας ήταν στο κόκκινο.

Κάποια στιγμή οι άμαθες σε τέτοιες καταστάσεις και απαιτήσεις σουηδικές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με 44 πύρινα μέτωπα. Στην αρχή ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος, δόθηκαν εντολές εκκένωσης σε αρκετές περιοχές, ενώ ζητήθηκε (και προσφέρθηκε) η βοήθεια της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας (που πέρασε τη δική της δοκιμασία) και της Πορτογαλίας.

Σε χώρες όμως με τη νοοτροπία της Σουηδίας τον αιφνιδιασμό ακολουθεί η οργάνωση, ο συντονισμός, το σχέδιο δράσης και η επιχειρησιακή ικανότητα. Όταν οι φωτιές είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο των συμβατικών μέσων, κλήθηκε η συνδρομή της Αεροπορίας για να τεθούν υπό έλεγχο οι φλόγες σε κάποιες περιοχές. Οι Σουηδοί κατέφυγαν σε μια ομολογουμένως όχι διαδεδομένη, αλλά αποτελεσματική, όπως αποδείχτηκε, μέθοδο. Δεν αρκέστηκαν στο να ακολουθήσουν την πεπατημένη και να οχυρωθούν πίσω από το «πρωτόκολλο», αλλά προέβησαν σε κάτι πραγματικά πρωτότυπο.

H ιδέα ήταν να στερήσουν από τη φωτιά το οξυγόνο, ένα από τα τρία συστατικά που χρειάζεται για να μένει «ζωντανή», μαζί με τη θερμότητα και την καύσιμη ύλη. Αυτό συνέβη με εκρηκτικά στα πύρινα μέτωπα. Μαχητικά αεροσκάφη τύπου JAS 39 Gripen πραγματοποίησαν ρίψη βομβών καθοδηγούμενες μέσω λέιζερ σε δασικές περιοχές όπου μαίνονταν οι φλόγες. Από την έκρηξη εκτοπίστηκε το οξυγόνο, χωρίς το οποίο η φωτιά δεν μπορεί να κάψει εκτάσεις.

Το σχέδιο της ασυνήθιστης τεχνικής πυρόσβεσης είχε δουλέψει πολύ καλά. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, οι ρίψεις είχαν αποτελέσματα ακόμη και σε άλλες φωτιές που ήταν 50, 100 και 150 μέτρα μακριά από τον στόχο, τιθασεύοντας τις φλόγες.

Στις αρχές Αυγούστου του 2018 η κατάσταση τέθηκε υπό απόλυτο έλεγχο. Έγιναν στάχτη περίπου 250.000 στρέμματα γης, δεν υπήρξε όμως ούτε ένα θύμα. Από μια χώρα όπως η Σουηδία δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο απ’ το να παραδειγματιστεί και να θωρακιστεί ενόψει μελλοντικών ανάλογων κινδύνων. Μόλις ένα χρόνο αργότερα ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη. Διέθετε πολύ περισσότερα μέσα πυρόσβεσης, μεγαλύτερο αριθμό και καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, αν και οι έκτακτες προσλήψεις ενόψει των θερινών περιόδων συνεχίζονται έως και σήμερα προκειμένου να καλυφθούν και τα τελευταία κενά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το καλοκαίρι του 2019 ο υδράργυρος ανήλθε έως και τους 34,8 βαθμούς Κελσίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και προξένησαν την ελάχιστη δυνατή οικολογική καταστροφή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.