Ρουμανία: Αποσύρει τον στόλο των μαχητικών MiG-21 – Αγόρασε μεταχειρισμένα F-16

Η Ρουμανία διέθετε περίπου 400 μαχητικά MiG-21

Ρουμανία: Αποσύρει τον στόλο των μαχητικών MiG-21 – Αγόρασε μεταχειρισμένα F-16

Απέσυρε και επίσημα τη Δευτέρα το στόλο των μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής εποχής MiG-21 η Ρουμανία, η οποία έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνάμεών της. 

Η Ρουμανία χρησιμοποιεί τώρα μια μοίρα 17 μαχητικών αεροσκαφών F-16 που αγοράστηκαν πρόσφατα από την Πορτογαλία, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Νορβηγία τον περασμένο Νοέμβριο για την αγορά 32 επιπλέον μεταχειρισμένων F-16.

Σε επίσημη τελετή χθες Δευτέρα, τα αεροσκάφη MiG-21 LanceR ξεκίνησαν τις τελευταίες τους πτήσεις.

Η Ρουμανία διέθετε περίπου 400 μαχητικά MiG-21. Ο τρέχων αριθμός δεν είναι γνωστός, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε περίπου 25. Τα αποσυρθέντα αεροσκάφη θα αποθηκευτούν στην αεροπορική βάση του Μπακάου στη βορειοανατολική Ρουμανία.

Τον περασμένο Μάιο, η Ρουμανία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το στόλο των MiG-21 LanceR για έναν ακόμη χρόνο για αποστολές εναέριας αστυνόμευσης και εκπαίδευση, μόλις ένα μήνα αφότου αποφάσισε να τα καθηλώσει, αφού αντιμετώπιζαν μια σειρά προβλημάτων.

Από το 1991 έως το 2022, υπήρξαν «30 αεροπορικά περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αεροπλάνων MiG-21», σύμφωνα με το ρουμανικό Υπουργείο Άμυνας. Τον Μάρτιο του 2022, ένα MiG-21 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ βρισκόταν σε περιπολία κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος. Επτά στρατιώτες που στάλθηκαν με ελικόπτερο για αποστολή έρευνας και διάσωσης σκοτώθηκαν επίσης σε ξεχωριστή συντριβή.

Τον περασμένο μήνα, το ανώτατο συμβούλιο άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι στόχευε να αγοράσει την τελευταία γενιά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να προχωρήσει η απόκτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το επόμενο έτος, από 2% που είναι σήμερα, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνης, τον περασμένο Μάρτιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.