ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Τεχνητή νοημοσύνη: Η πρώτη δοκιμή αερομαχίας αυτόνομου F-16 με χρήση ΑΙ

Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα

Τεχνητή νοημοσύνη: Η πρώτη δοκιμή αερομαχίας αυτόνομου F-16 με χρήση ΑΙ

Ο όρος «αυτόματος πιλότος» απέκτησε νέο νόημα αυτόν τον μήνα με την πρώτη αερομαχία που συμμετείχε ένα μαχητικό αεροσκάφος χωρίς πιλότο.

Ένα τροποποιημένο F-16, που ελέγχεται από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, υποβλήθηκε επιτυχώς σε δοκιμές πάνω από την Αεροπορική Βάση «Έντουαρντς» στην Καλιφόρνια.

Τη σημασία που αποδίδει το Πεντάγωνο στις τεχνολογίες AI υπογραμμίζει η παρουσία του υπουργού Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ στο αυτόνομο μαχητικό, μαζί με έναν επαγγελματία πιλότο που ήταν έτοιμος να παρέμβει σε περίπτωση ανάγκης.

Η ανταγωνιστική κούρσα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικά συστήματα συνεχίζεται, παρά τις ανησυχίες για την ανάπτυξη αυτόνομων «killer robots» που θα εκτελούν επιθέσεις χωρίς ανθρώπινη εποπτεία.

Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκρίνουν τέτοια συστήματα, παραδέχονται ότι το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για μια εποχή όπου οι μηχανές θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο.

Το μη επανδρωμένο F-16 «Vista» πέταξε πάνω από την έρημο της Καλιφόρνιας, ενσωματώνοντας τεχνολογία μηχανικής μάθησης, η οποία επιτρέπει στους υπολογιστές να μαθαίνουν από τα λάθη και τις επιτυχίες τους, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους αναλόγως.

Ενσωματωμένα ασφαλιστικά μέτρα αποτρέπουν το σύστημα από την εκτέλεση επικίνδυνων μανούβρων, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη του μαχητικού δεν έχει δυνατότητα να μαθαίνει κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, κατά την επιστροφή στη βάση, τα δεδομένα αξιοποιούνται σε λογισμικό προσομοίωσης για τη βελτίωση των κανόνων πτήσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.