ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

CNN: Η Κίνα έχει πλέον τον μεγαλύτερο στρατό και Ναυτικό στον κόσμο – Ποιοι οι στόχοι της

Αμερικανοί αναλύουν τις δυνατότητες και τους στόχους του κινεζικού στρατού

CNN: Η Κίνα έχει πλέον τον μεγαλύτερο στρατό και Ναυτικό στον κόσμο – Ποιοι οι στόχοι της

Μια ανάλυση για τις δυνατότητες του κινεζικού στρατού και την ανησυχία που υπάρχει στις ΗΠΑ προσπάθησε να κάνει το CNN.

Με αφορμή τη δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου του αμερικανικού στρατού, ότι Κίνα και Ρωσία είναι αποφασισμένες να αλλάξουν «τη σημερινή παγκόσμια τάξη που στηρίζεται σε κανόνες», το CNN προχώρησε σε μια ανάλυση της κατάστασης, των δυνατοτήτων και των στόχων του κινεζικού στρατού.

Ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μαρκ Μάιλι, παρουσίασε αυτή την πρόβλεψη ως επιχείρημα για την περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης του Πενταγώνου, σε μια εποχή που ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων επέστρεψε στη σφαίρα του εφικτού.

«Μπαίνουμε σε έναν κόσμο που γίνεται πιο ασταθής και η πιθανότητα για μια σημαντική διεθνή σύγκρουση αυξάνεται αντί να μειώνεται».

Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία απειλεί «όχι μόνο την ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια, αλλά την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια την οποία οι γονείς μου και μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών πάλεψαν τόσο σκληρά για να υπερασπιστούν», υποστήριξε ο Μάιλι.

Σύμφωνα με πολλούς Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς, σημειώνει το CNN, τα κονδύλια που αιτήθηκε ο Μάιλι δεν είναι αρκετά. Οι φωνές αυτές επισημαίνουν ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν φαίνεται να έχει συνεκτιμήσει επαρκώς τον πληθωρισμό όταν ζητά $773 δισ. για το οικονομικό έτος 2023 – αύξηση που υπολείπεται του πληθωρισμού, ο οποίος σημειώνει ρεκόρ 40 ετών στις ΗΠΑ, κατά 4%.

Για την καλύτερη προσαρμογή στον πληθωρισμό, καλούν το Πεντάγωνο να λάβει περισσότερα από όσα ζητά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και προειδοποιήσεις όπως αυτή του Μάιλι, θα στρέψει την προσοχή των Αμερικανών ακόμη περισσότερο στο ζήτημα της ασφάλειας.

Η απειλή της Ρωσίας, υποστηρίζει ο Μάιλι, για το ΝΑΤΟ και τη Ευρώπη γίνεται ξεκάθαρη μέσω της εισβολής στην Ουκρανία. Όμως ο αμερικανός ΓΕΕΘΑ συμπεριέλαβε στην ίδια πρόταση και την Κίνα.

Η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, ειδικά σε ό,τι αφορά το πολεμικό ναυτικό της, έχει προξενήσει ανησυχίες στους αξιωματούχους της αμερικανικής άμυνας στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Νέα κούρσα εξοπλισμών

Ενδεικτική για τις αμερικανικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική τους κυριαρχία, είναι η έμφαση που έχει δοθεί τις τελευταίες εβδομάδες στους υπερηχητικούς πυραύλους.

«Οι ΗΠΑ έχουν δώσει εκ νέου έμφαση στα υπερηχητικά όπλα μετά τις επιτυχημένες ρωσικές και κινεζικές δοκιμές των τελευταίων μηνών, που ενέτειναν την ανησυχία ότι η Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ μένουν πίσω σε στρατιωτική τεχνολογία που λογίζεται ως κρίσιμη για το μέλλον», έγραψε ο Όρεν Λίμπερμαν του CNN.

Γενικώς, παρατηρεί το αμερικανικό μέσο, το αφήγημα ότι ο αμερικανικός στρατός χάνει το προβάδισμά του έναντι του κινεζικού κερδίζει έδαφος, ενώ αντιστοίχως ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, επιμένει ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις αμερικανικές και κινεζικές τεχνολογικές δυνατότητες.

«Ο άνευ προηγουμένου εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού τους έχει επιτρέψει να μας αφήσουν πίσω σε κρίσιμες δυνατότητες», ισχυρίστηκε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Αλαμπάμα, Μάικ Ρότζερς, κατά τη διάρκεια της ακρόασης την Τρίτη. «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας πλέον ελέγχει τον μεγαλύτερο στρατό και το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο. Έχει περισσότερους στρατιώτες, περισσότερα πλοία και περισσότερους υπερηχητικούς πυραύλους από τις ΗΠΑ».

Ο Μάθιου Φουναϊόλ, ειδικός σε ζητήματα που αφορούν τις στρατιωτικές δυνατότητες και δαπάνες στην Κίνα, αναλυτής δεδομένων και ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, μίλησε στον Ζάκαρι Γουλφ του CNN αναδεικνύοντας έξι κρίσιμα στοιχεία.

Η Κίνα έχει μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους που εμπλέκουν τις ΗΠΑ

Κατά την άποψη του Φουναϊόλ, η Κίνα θέλει να καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, εκτοπίζοντας από αυτή την άποψη τις ΗΠΑ και αντιμετωπίζει τον στρατό της ως κυριότερο μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού, πράγμα που στην πράξη μεταφράζεται σε μια σειρά από πράγματα.

Αυτό που τραβά την προσοχή, σημειώνει, είναι η αναβάθμιση του κινεζικού ναυτικού και όλες οι προσπάθειες που καταβάλει στην οικοδόμηση νέων μαχητικών σκαφών, την αναβάθμιση των υποβρυχίων και την ανάπτυξη ενός προγράμματος αεροπλανοφόρων. Σε αυτούς τους τομείς είναι που παρατηρείται μεγάλη και ραγδαία ανάπτυξη.

Η ιδέα ότι η Κίνα «αφήνει πίσω» τις ΗΠΑ πρέπει να πλαισιωθεί

Η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις συνολικές δαπάνες – που σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι λιγότερες από μισές. Όμως, σημειώνει ο ερευνητής, μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο κρατών είναι ότι οι ΗΠΑ διατηρούν παγκόσμια στρατιωτική παρουσία, διασπείροντας έτσι τις στρατιωτικές τις δυνάμεις. Αντιθέτως, οι κινεζικές δυνάμεις είναι σαφώς πιο εντοπισμένες στην περιοχή, ενώ παράλληλα η Κίνα δαπανά περισσότερα από ό,τι η Κορέα, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ αθροιστικά. Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τη διαφορά στις δαπάνες εντός πλαισίου.

Από άποψη τεχνολογίας, πάντως, ο Φουναϊόλ τονίζει ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το πλεονέκτημα στην έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά είναι εμφανές ότι η Κίνα έχει προσπαθήσει να καλύψει το κενό σε συγκεκριμένους τομείς.

Ο κινεζικός, όπως και ο ρωσικός στρατός έχει μια σημαντική έλλειψη σε σχέση με τον αμερικανικό

Ο ειδικός επισημαίνει ότι καθώς, καλώς ή κακώς, οι ΗΠΑ δεν έχουν σταματήσει να εμπλέκονται σε συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός τους έχει προβάδισμα έναντι του κινεζικού, ο οποίος δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη. Επομένως, η τεχνολογία και οι δαπάνες αποκτούν μεγάλη σημασία για την Κίνα.

Όμως ο τομέας στον οποίο η ασιατική υπερδύναμη δεν μπορεί να πάρει το προβάδισμα, επειδή ακριβώς αυτό προέρχεται από την εμπειρία, είναι εκείνος του προσωπικού. Οι ΗΠΑ μπορούν να αντλήσουν από γενιές και γενιές στρατιωτικής εμπειρίας, πράγμα αδύνατο για την Κίνα.

Η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι ακριβώς σύμμαχοι

Η παρουσίαση της συνθήκης ως μια μάχη του αυταρχισμού έναντι στη δημοκρατία μπορεί να αποτελεί χρήσιμο ερμηνευτικό εργαλείο, κρίνει ο Φουναϊόλ, για τις διεθνείς συνθήκες κα ιδανικά. Όμως η Κίνα και η Ρωσία, αν και συνεργάζονται σε ορισμένους τομείς, δεν είναι σύμμαχοι με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε στη Δύση.

Ως απόδειξη για αυτό, ο ειδικός στέκεται στο συνασπισμό της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας, έναντι, πρακτικά, της σιωπής της Κίνας για την κρίση.

Με τα μάτια στραμμένα στην ανάπτυξη του κινεζικού ναυτικού

Όταν η Κίνα παρουσιάσει το τρίτο αεροπλανοφόρο της, αυτό θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα καταπέλτη για την απογείωση των αεροσκαφών – αυτή είναι νέα προηγμένη τεχνολογία. Και σε λίγα χρόνια, όταν θα λάβει πράγματι τη θέση του στο κινεζικό ναυτικό, θα γίνει αντικείμενο συζήτησης. Όταν η Κίνα αναπτύξει τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα για την παροχή ενέργειας σε αεροπλανοφόρα, θα γίνει αντικείμενο συζήτησης, παρατηρεί ο Φουναϊόλ.

Για αυτό και συμπεραίνει ότι θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους τομείς στους οποίους επενδύει η Κίνα, τις περιοχές αναβάθμισης του στρατού της και τη σημασία τους για τα αμερικανικά συμφέροντα και την ικανότητα των ΗΠΑ να αναπτύσσουν ή να χρησιμοποιούν κατάλληλα αντίμετρα.

Οι δυσκολίες του Πούτιν στην Ουκρανία στέλνουν ένα μήνυμα στην Κίνα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως και αρκετοί ακόμη δυτικοί αναλυτές, ο Φουναϊόλ εκτιμά ότι παρόλο που είναι σαφής η μετατόπιση της παγκόσμιας τάξης προς μια πολυπολική εποχή, με την πλήρη ηγεμονία των ΗΠΑ στον πλανήτη να ανήκει στο παρελθόν, ταυτόχρονα βλέπουμε μια εξαιρετικά αποτελεσματική χρήση των συμμαχιών των ΗΠΑ για την ενίσχυση των αρχών των ιδανικών και των θεσμών που εκπροσωπούν οι τελευταίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.