ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διάσκεψη για την Λιβύη στην Ιταλία χωρίς (πάλι) την Ελλάδα για «να τα βρουν» μεταξύ τους Τουρκία-Αίγυπτος

Αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα

Διάσκεψη για την Λιβύη στην Ιταλία χωρίς (πάλι) την Ελλάδα για «να τα βρουν» μεταξύ τους Τουρκία-Αίγυπτος

Mία ακόμα Διάσκεψη για τη Λιβύη χωρίς την παρουσία της Ελλάδας , οργανώνει η Ιταλία στη Ρώμη στις 22 Ιουνίου, με τους προσκεκλημένους να είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος όπου είναι πολύ πιθανό Άγκυρα και Κάιρο να έχουν μία συνολική επανέναρξη των γεωπολιτικών τους σχέσεων εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Nova , στόχος της Διάσκεψης είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για τη Λιβύη.

Το ζήτημα όμως εδώ αφορά άμεσα και την Ελλάδα αφού η Λιβύη είναι ένα κράτος το οποίο με το τουρκολιβυκό μνημόνιο «μοιράζεται» με την Τουρκία την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Κάιρο και Άγκυρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση στη Λιβύη και είναι γνωστό ότι την καταστροφή τουρκικών UAV στο έδαφος της Λιβύης την πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων και αιγυπτιακά Rafale.

Σκοπός της Διάσκεψης είναι η εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση, η οποία παρουσιάζει σημάδια κλιμάκωσης, ιδιαίτερα από τότε που η χώρα έχει αποκτήσει δύο κυβερνήσεις.

Ο διορισμένος από το λιβυκό κοινοβούλιο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάτι Μπασάγα ο οποίος υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, διατήρησε την έδρα της κυβέρνησής του στη Σύρτη, αφότου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην αντίπαλη κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα – ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία – τον εκδίωξαν από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και υπογείως βρίκσεται σε «καλό δρόμο». Αν το κατορθώσει , η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει άμεσο πρόβλημα με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στην περιοχή του Καστελόριζου που δεν καθορίστηκε με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Πλέον Τουρκία και Αίγυπτος έχουν βρει διαύλους στρατηγικής συνεννόησης και αυτό μόνο κακό είναι για την Ελλάδα:

Η ελληνική ΑΟΖ που έχει συμφωνηθεί με την Αίγυπτο, δια χειρός Κ.Μητσοτάκη και Ν.Δένδια, είναι στον 28ο Μεσημβρινό, τέμνει το χερσαίο έδαφος της Ρόδου και την χωρίζει σε δυτική με ΑΟΖ και δυτική χωρίς ΑΟΖ, εξαιρεί το σύμπλεγμα της Μεγίστης, διότι «δεν έχει επήρρεια» (!), δέχεται μερική ΑΟΖ για την Κρήτη και πλέον είναι σε πλήρη εξέλιξη η απώλεια των ελληνικών δικαιωμάτων.

Aπό τον 28ο μέχρι τον 32ο Μεσημβρινό, το Κάϊρο υπόσχεται πλέον ότι θα είναι τουρκική ΑΟΖ, μόλις ολοκληρωθεί η παράδοση των στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Άγκυρα.

Αν Τουρκία και Αίγυπτος τα βρουν μεταξύ τους, η Ελλάδα εκτός του ότι χάνει ακόμα μία συμμαχία, θα αποκτήσει ένα σοβαρό γεωπολιτικό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει ήδη να ακυρώσει εν τη πράξει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ μέσω υπογραφής στρατηγικών συμφωνιών με το Άμπου Ντάμπι ενώ έχει επαναπροσεγγίσει ήδη το Ισραήλ και την Σ.Αραβία.

Λίγες εβδομάδες πριν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια και αποκατέστησε και εκεί τις σχέσεις με το Ριάντ (μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει στην Σαουδική Αραβία μία… συστοιχία PATRIOT PAC-3 και 150 άτομα προσωπικό τα οποία λείπουν από την ελληνική αεράμυνα και σήμερα με την πτήση των τουρκικών F-16 στις ακτές της Αλεξανδρούπολης αυτό φάνηκε περίτρανα).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι εντάσεις μεταξύ της αιγυπτιακής και της τουρκικής πλευράς έπαυσαν τα τελευταία δύο χρόνια, με την Άγκυρα να ξεκινά μια διπλωματική κίνηση προς Αίγυπτο, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, όταν η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Λιβύη και απώλεσε την στρατηγική της αξιοπιστία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.