Σε διπλωματικό διάβημα προέβη η Ιαπωνία στην Κίνα μετά τη δημοσίευση εκτενούς άρθρου της επίσημης κινεζικής εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, το οποίο αμφισβητεί την κυριαρχία της Ιαπωνίας στο νησί Οκινάουα, έγινε σήμερα γνωστό.

  Χθες η μεγαλύτερη εφημερίδα του κρατικού Τύπου στην Κίνα δημοσίευσε την έκκληση ακαδημαϊκών να “επανεξεταστεί” η ιαπωνική κυριαρχία στο νησί αυτό που βρίσκεται νοτίως του ιαπωνικού αρχιπελάγους και στο οποίο υπάρχουν αμερικανικές βάσεις.

  “Διαμαρτυρηθήκαμε στις κινεζικές αρχές μετά την έκκληση αυτή και το σχόλιο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών”, δήλωσε αξιωματούχος της διεύθυνσης κινεζικών υποθέσεων στο ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

  “Είπαμε ότι αν η κινεζική κυβέρνηση συμμερίζεται τις απόψεις αυτές που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ιαπωνίας στην Οκινάουα, τότε εμείς ουδέποτε θα το δεχτούμε αυτό”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο οι Κινέζοι αξιωματούχοι απάντησαν ότι “το σχόλιο αυτό αντανακλά μόνο τις γνώμες των συντακτών του”.

  “Ήρθε η ώρα να επανεξεταστούν προβλήματα που παραμένουν άλυτα όσον αφορά τα νησιά Ριούκου”, έγραψαν στο άρθρο οι Ζανγκ Χαϊπένγκ και Λι Γκουοτσιάνγκ, ερευνητές της κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

  Οι δύο ακαδημαϊκοί επανήλθαν κυρίως στη Συνθήκη του Σιμονοσέκι (17 Απριλίου του 1985), με την οποία τερματίστηκε ο σύντομος σινοϊαπωνικός πόλεμος του 1894-1895, στον οποίο ηττήθηκε η δυναστεία των Τσινγκ που είχε εμφανιστεί τότε αποδυναμωμένη.

   Η Κίνα υποχρεώθηκε τότε να παραχωρήσει στην Ιαπωνία εδάφη, μεταξύ των οποίων το νησί Φορμόζα (Ταϊβάν), περίπου 15 χρόνια αφότου τα νησιά Ριούκου περιήλθαν στην κυριαρχία της ιαπωνικής αυτοκρατορίας.

 Σε ερώτηση, την Τετάρτη, αν η Κίνα θεωρεί ότι τα νησιά Ριούκου ανήκουν στην Ιαπωνία, η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας αρνήθηκε να δώσει σαφή απάντηση. “Οι ακαδημαϊκοί ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για την ιστορία της Οκινάουας και των Ριούκου”, απάντησε η Χουά Τσουνίνγκ.

  Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Πεκίνο διεκδικούσε πάντα από την Ιαπωνία το αρχιπέλαγος Σεκνκάκου (Ντιαόγιου για την Κίνα) στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. “Τα νησιά Ντιαόγιου αποτελούν αδιαμφισβήτητο έδαφος της Κίνας και ουδέποτε αποτελούσαν κομμάτι των Ριούκου και της Οκινάουας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

  Για τον σινολόγο Ουίλι Λαμ, το άρθρο της Λαϊκής Ημερησίας για την Οκινάουα εντάσσεται στον “ψυχολογικό πόλεμο” που είναι σε εξέλιξη και χρησιμεύει για άσκηση πίεσης, προκειμένου η ιαπωνική κυβέρνηση να αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις για τα νησιά Σενκάκου”.

  Το αρχιπέλαγος Ριούκου, ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ταΐβάν, στη διάρκεια μιας πολυτάραχης ιστορίας ήταν αρχικά υποτελές στην Κίνα πριν περάσει στην ιαπωνική κυριαρχία.

  Αυτό το μικρό, ανεξάρτητο και οικονομικά πετυχημένο βασίλειο, το οποίο επί καιρό πλήρωνε φόρο υποτέλειας στην Κίνα, εντάχθηκε στην ιαπωνική αυτοκρατορία το 1879 και έγινε η νομαρχία της Οκινάουα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr