ΟΗΕ: «ISIS και Αλ-Κάιντα χρησιμοποιούν την Τουρκία για να στρατολογήσουν τζιχαντιστές»

ΟΗΕ: «ISIS και Αλ-Κάιντα χρησιμοποιούν την Τουρκία για να στρατολογήσουν τζιχαντιστές»

Πηγή στρατολόγησης τζιχαντιστών είναι η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το έγγραφο, που απαριθμεί 22 σελίδες, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τόσο το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος – ISIS» όσο και η Αλ-Κάιντα χρησιμοποιούν την Τουρκία, μέσω των συνόρων με τη βόρεια Συρία, για να στρατολογήσουν νέα μέλη, κυρίως Ουιγούρους, Τούρκους και μουσουλμάνους μετανάστες από την Κεντρική Ασία.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναλύει λεπτομερώς τις παγκόσμιες τρομοκρατικές δραστηριότητες τους πρώτους έξι μήνες του 2021. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα καταβάλλουν προσπάθειες για να εντάξουν στις οργανώσεις τους άτομα που ζουν στην Τουρκία, ενώ ακόμα επισημαίνεται ότι αρκετοί τζιχαντιστές του ISIS συνελήφθησαν προσπαθώντας να εισέλθουν στην Τουρκία από την Αντιόχεια.

Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία έχει βρεθεί στο στόχαστρο και έχει υποστεί σκληρή κριτική τα τελευταία χρόνια, διότι δεν έδωσε προτεραιότητα και σημασία στην ανερχόμενη απειλή του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» , το οποίο παρεμπιπτόντως ευθύνεται για περίπου 300 θανάτους από επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει στην Τουρκία μεταξύ του 2014 και 2017, ενώ οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονταν για χρόνια τα νότια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 τζιχαντιστές μαχητές αυτή την στιγμή στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρία, οι οποίοι καταφεύγουν σε ανταρτοπόλεμο και ακόμα προκαλούν ζημιές και απώλειες, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχει εγκατασταθεί ρωσοτουρκική «εκεχειρία», κάτι όμως που δεν αποτρέπει τις δύο πλευρές να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές ή μικρής κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.