Μ.Βρετανία: Εκατοντάδες παιδιά θύματα κακοποίησης – Βρίσκονταν υπό την προστασία κοινωνικών υπηρεσιών

Μ.Βρετανία: Εκατοντάδες παιδιά θύματα κακοποίησης – Βρίσκονταν υπό την προστασία κοινωνικών υπηρεσιών

Σοκ έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία μια έκθεση που δόθηκε σήμερα (27/7) στη δημοσιότητα και η οποία παρουσιάζει σε όλο της το εύρος την κακομεταχείριση που υπέστησαν, επί δεκαετίες, πολλά παιδιά που είχαν ανατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ, στα νότια του Λονδίνου.

Βιασμοί, σεξουαλική βία, ρατσισμός, κουλτούρα σιωπής: Αυτά ήταν τα «συστατικά» της έκθεσης, σύμφωνα με τον Τζον Ο’Μπράιεν, τον γραμματέα της Ανεξάρτητης Έρευνας για τις Σεξουαλικές Επιθέσεις σε παιδιά (IICSA). Όπως ανέφερε, είναι η πιο οδυνηρή από τις 15 εκθέσεις που έχει συντάξει μέχρι σήμερα αυτό το όργανο.

Η IICSA ερεύνησε μεταξύ άλλων τέτοιες περιπτώσεις στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αλλά και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η IICSA συγκροτήθηκε το 2015, αφού αποκαλύφθηκε μια σειρά από σκάνδαλα παιδεραστίας, συχνά με πρωταγωνιστές πασίγνωστους Βρετανούς, όπως τον παρουσιαστή του BBC, Τζίμι Σάβιλ.

Στην έκθεση που παρουσίασε σήμερα υπογραμμίζει ότι το τοπικό συμβούλιο του Λάμπεθ γνώριζε τις καταγγελίες που είχαν κάνει 705 πρώην τρόφιμοι σε τρία κέντρα υποδοχής, για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κείμενο των 228 σελίδων αναφέρεται ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ έθεσαν «ευάλωτα παιδιά στον δρόμο ενηλίκων που ήταν διαπιστωμένοι ή ύποπτοι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων» και οι οποίοι κατάφεραν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες. Φέρνει ως παράδειγμα έναν άνδρα, ο οποίος εργαζόταν σε ένα κέντρο υποδοχής της δεκαετία του 1970 και είχε κρύψει από τους εργοδότες του ότι είχε καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανηλίκου.

Ακόμη όμως και όταν αποκαλύφθηκε το παρελθόν του, παρέμεινε στη θέση του. Το 1999 ο άνδρας αυτός καταδικάστηκε για 34 σεξουαλικές επιθέσεις σε ανηλίκους -μεταξύ των θυμάτων του ήταν και δύο αγόρια που είχαν ανατεθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του Λάμπεθ το 1980 και το 1983.

Οι υπάλληλοι των κέντρων υποδοχής αντιμετώπιζαν τα παιδιά «σαν να μην άξιζαν τίποτα» και επιδείκνυαν «παντελή περιφρόνηση» απέναντί τους. Στην έκθεση συστήνεται να ξεκινήσει η αστυνομία ποινική έρευνα για τον θάνατο ενός αγοριού, το οποίο πέθανε το 1977, αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει για σεξουαλική βία έναν υπεύθυνο.

Πολλοί μάρτυρες είπαν ότι στην καθημερινότητά τους βίωναν «βία, εκφοβισμό και ρατσισμό». Το συμβούλιο του Λάμπεθ ζήτησε συγγνώμη και υιοθέτησε όλες τις συστάσεις που του έκανε η Επιτροπή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.