Πολωνία: Εμπλοκή ιερέων στο 35% των υποθέσεων παιδεραστίας από το 2017 μέχρι το 2020

Πολωνία: Εμπλοκή ιερέων στο 35% των υποθέσεων παιδεραστίας από το 2017 μέχρι το 2020

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις ότι στο 1/3 των υποθέσεων παιδεραστίας που καταγράφηκαν στην Πολωνία μεταξύ 2017-2020 εμπλέκονται ιερείς, σύμφωνα με κυβερνητική επιτροπή η οποία εξέτασε περισσότερες από 300 περιπτώσεις.

«Η Κρατική Επιτροπή που είναι αρμόδια για την παιδεραστία χειρίζεται 100 υποθέσεις στις οποίες ένα μέλος του κλήρου καταγγέλθηκε ως δράστης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών» ανέφερε, στην πρώτη έκθεσή της που παρουσιάστηκε στον Τύπο και αφορά συνολικά 345 υποθέσεις.

Όσον αφορά τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται κληρικοί, η Επιτροπή υπέβαλε στις εισαγγελικές αρχές 55 αιτήματα για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Από αυτά, τα 36 αφορούν την παράλειψη αναφοράς κάποιου αδικήματος στις αρμόδιες αρχές.

Γενικά, στο 35% των περιπτώσεων, οι δράστες είναι μέλη της οικογένειας του θύματος.

Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε το 2019, έκανε επίσης μια σειρά συστάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες αλλά και να προστατευθούν αποτελεσματικότερα τα θύματα.

Μεταξύ άλλων εξέφρασε τη λύπη της επειδή μέχρι τώρα και παρά τα αιτήματά της δεν έχει λάβει από την Εκκλησία τα τεκμήρια που ζητά για ορισμένες υποθέσεις παιδεραστίας. «Μέχρι τώρα λάβαμε πολλές φορές τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει βούληση συνεργασίας (σ.σ. εκ μέρους της Εκκλησίας), είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη να υλοποιείται αυτή η διαβεβαίωση», είπε ο πρόεδρός της, Μπλάζεϊ Κμιέτσιακ.

Στα τέλη Ιουνίου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποκάλυψε, στη δική της έκθεση, ότι από το 2018 έχει δεχτεί εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από κληρικούς. Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, από τον Ιούλιο του 2018 μέχρι τα τέλη του 2020 είχαν καταγγελθεί στην Εκκλησία 368 τέτοια αδικήματα, που διαπράχθηκαν από το 1958 και μετά. Από αυτές τις καταγγελίες, το 39% θεωρήθηκαν βάσιμες, 10% απορρίφθηκαν και περίπου 51% ερευνώνται ακόμη.

Σε μια παλαιότερη έκθεση της Εκκλησίας αναφερόταν ότι περίπου 400 μέλη του κλήρου κακοποίησαν παιδιά και ανηλίκους μεταξύ 1990-2018.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ιδίως αφότου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Μην το πεις σε κανέναν» του δημοσιογράφους Τόμας Σεκιέλσκι. Από πέρσι, το Βατικανό έχει επιβάλει κυρώσεις σε οκτώ Πολωνούς επισκόπους επειδή συγκάλυψαν αδικήματα παιδεραστίας με δράστες μέλη του κλήρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.