Ισραήλ: Πιέζει για ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ κατά του Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street

Ισραήλ: Πιέζει για ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ κατά του Ιράν για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street

Αποφασισμένο να φέρει στον ΟΗΕ το θέμα της φονικής επίθεσης στα ανοικτά του Ομάν εναντίον τάνκερ, που διαχειρίζεται εταιρεία Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου, εμφανίζεται το Ισραήλ ζητώντας ανάληψη δράσης κατά του Ιράν.

Το τάνκερ MT Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Zodiac Maritime, ιδιοκτησίας του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Εγιάλ Οφέρ δέχθηκε επίθεση -πιθανότατα με drone, σύμφωνα με τις ΗΠΑ – την Πέμπτη στη θάλασσα του Ομάν στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του πληρώματος, ένας Βρετανός κι ένας Ρουμάνος. Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση δεν υπήρξε, όμως η Dryad Global, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη θαλάσσια ασφάλεια με έδρα το Λονδίνο, έκανε λόγο για νέα «αντίποινα στον σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων» εχθρών, αναφερόμενη στο Ιράν και το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ διαμήνυσε μέσω Twitter πως σκοπεύει να φέρει ενώπιον του ΟΗΕ την υπόθεση: «έδωσα οδηγίες στις πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και στον ΟΗΕ προκειμένου να εργαστούν με τους κυβερνητικούς συνομιλητές τους και τις αρμόδιες αντιπροσωπείες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», έγραψε ο Λαπίντ. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε, επίσης, πως μίλησε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, υπογραμμίζοντας «την αναγκαιότητα μιας αυστηρής απάντησης στην επίθεση εναντίον του πλοίου, στην οποία σκοτώθηκε ένας Βρετανός πολίτης».

«Το Ιράν σπέρνει τη βία και την καταστροφή σε κάθε γωνιά της περιοχής», είχε ήδη καταγγείλει αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης σε ένα δελτίο τύπου, όπου τόνιζε πως «το Ιράν δεν είναι μονάχα πρόβλημα του Ισραήλ, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η συμπεριφορά του θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στον κόσμο».

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, απαντώντας σε ένα σήμα κινδύνου, πήγαν να βοηθήσουν το πλήρωμα του τάνκερ, που είχε στοχοθετηθεί και μπόρεσαν να δουν αποδείξεις μιας επίθεσης. Τα πρώτα στοιχεία «έδειξαν ξεκάθαρα» μια επίθεση τύπου drone. Στο Ιράν, το αραβόφωνο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης επικαλέστηκε «ενημερωμένες πηγές στην περιοχή», που επιβεβαίωναν πως η επίθεση ήταν μια απάντηση σε μια «πρόσφατη ισραηλινή επίθεση» στη Συρία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.