ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σομαλία: Τουλάχιστον 120 νεκροί & 600 τραυματίες σε μάχες μεταξύ στρατού & παραστρατιωτικής οργάνωσης ASWJ

Σομαλία: Τουλάχιστον 120 νεκροί & 600 τραυματίες σε μάχες μεταξύ στρατού & παραστρατιωτικής οργάνωσης ASWJ

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο τριήμερο, στις μάχες στην Πολιτεία Γκαλμουντούγκ της Σομαλίας μεταξύ του στρατού και του πρώην συμμάχου του, της παραστρατιωτικής οργάνωσης Άχλου Σούνα Ουάλ Τζαμάα (ASWJ).

Αναλυτές και κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι οι συγκρούσεις αυτές εκτρέπουν τους πρώην συμμάχους από το βασικό στόχο τους, την ήττα των ανταρτών Σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές», είπε ο Χασάν Γιάρε, στέλεχος της ASWJ, προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του θα πολεμήσει «μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος άνδρας».

Ο Άχμεντ Σίρε Φαλάγκλε, ο υπουργός Πληροφοριών της Πολιτείας Γκαλμουντούγκ, είπε ότι σκοτώθηκαν 16 κυβερνητικοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 45 στις τριήμερες μάχες. Δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τον αριθμό των θυμάτων από την άλλη πλευρά, όμως υποστήριξε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση έχει εγκλωβιστεί και οι κυβερνητικές δυνάμεις «ελπίζουν να τελειώνουν μαζί τους τις επόμενες ώρες».

Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στην περιφέρεια Γκουρισίλ. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Η ASWJ, μια ομάδα μετριοπαθών μουσουλμάνων σουφιστών ήταν στην πρώτη γραμμή στη μάχη εναντίον των Αλ Σεμπάμπ. Υποστηρίζει όμως ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχε να αποκρούσει τους αντάρτες και ότι οι συνθήκες ασφαλείας στην Γκαλμουντούγκ επιδεινώνονται. Η κυβέρνηση από την άλλη κατηγορεί την ASWJ ότι ενεργεί χωρίς τη συγκατάθεσή της, κάτι που η ένοπλη οργάνωση το διαψεύδει.

Η σύγκρουση μεταξύ τους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού στρατιώτες επιτέθηκαν σε ένα σπίτι όπου είχαν συγκεντρωθεί οι ηγέτες της ASWJ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι ομοσπονδιακές δυνάμεις προχώρησαν σε μια «προληπτική», όπως τη χαρακτήρισαν, επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης η οποία αντεπιτέθηκε και κατέλαβε το Γκουρισίλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Ασφαλείας της Γκαλμουντούγκ, Άχμεντ Μοαλίμ Φίκι, παραιτήθηκε κατηγορώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι απέρριψε τις εκκλήσεις του να μην επιτεθεί στην ASWJ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.