Η Αυστραλία στέλνει αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα Νησιά του Σολομώντα λόγω των νέων ταραχών (βίντεο)

«Ανησυχία» του Πεκίνου

Η Αυστραλία στέλνει αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα Νησιά του Σολομώντα λόγω των νέων ταραχών (βίντεο)

Οι νέες ταραχές που ξέσπασαν χθες Πέμπτη στα Νησιά του Σολομώντα οδήγησαν την Αυστραλία να ανακοινώσει πως θα αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη εκεί, με φόντο τη διένεξη ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα, που «ανησυχεί» για τα συμφέροντά της στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού.

Τα Νησιά του Σολομώντα, που από το 1983 διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αποφάσισαν το 2019 να τις διακόψουν και να αναγνωρίσουν την Κίνα.

Ο ασιατικός γίγαντας, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία του παρότι δεν ελέγχει το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, θέτει αυτή την προϋπόθεση για να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Νησιών του Σολομώντα όμως προκάλεσε έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που είχε αποκτήσει στενές σχέσεις με την Ταϊπέι.

Την Τετάρτη, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για να αξιώσουν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Μανάσα Σογκαβάρε, προτού καταλάβουν την κινεζική συνοικία στη Χονιάρα, όπου αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε και εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν. Η αστυνομία επενέβη κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Μετά τις ταραχές, ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Αλλά, αψηφώντας τη, διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους χθες Πέμπτη. Τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για λεηλασίες και για νέα εκτενή χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, έπειτα από απόπειρα εισβολής στο κοινοβούλιο.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είδε αστυνομικούς να εγκαθιστούν μπάρες και οδοφράγματα μπροστά στη Βουλή.

Το βράδυ της Πέμπτης, εκατοντάδες ταραχοποιοί αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας έβαλαν φωτιά σε αρκετά κτίρια και λεηλάτησαν άλλα. Στήλες πυκνού μαύρου καπνού υψώνονταν στον ουρανό.

Τράπεζες, σχολεία, αστυνομικά τμήματα, εμπορικά καταστήματα που ανήκουν σε Κινέζους ήταν ανάμεσα στους στόχους των εμπρησμών.

«Ανησυχία» του Πεκίνου

Η κινεζική διπλωματία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της» για τα συμφέροντά της στο νησιά του Σολομώντα.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση των Νησιών του Σολομώντα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των κινέζων πολιτών και των κινεζικών οντοτήτων» στην επικράτεια, τόνισε στον Τύπο ο Τζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός Μανάσα Σογκαβάρε, ο οποίος στηλίτευσε την Τετάρτη τη «λυπηρή και ατυχή» απόπειρα να «ανατραπεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», διαβεβαίωσε χθες πως θα παραμείνει στην εξουσία.

Διαδηλωτές από το γειτονικό νησί Μαλέιτα πήραν μέρος στα βίαια επεισόδια διαμαρτυρόμενοι εναντίον της απόφασης η χώρα να πάψει να αναγνωρίζει την Ταϊβάν και να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα.

Ο ηγέτης της επαρχίας Μαλέιτα, ο Ντάνιελ Σουιντάνι, κατηγόρησε χωρίς περιστροφές τον πρωθυπουργό ότι είναι άνθρωπος του Πεκίνου, καταγγέλλοντας πως επιλέγει να «βάλει ξένα συμφέροντα πάνω από αυτά των κατοίκων των Νησιών του Σολομώντα».

«Ο κόσμος δεν είναι τυφλός, δεν θέλει να τον εμπαίζουν άλλο», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία, ο μεγάλος γείτονας των νησιών του Σολομώντα, 1.500 χιλιόμετρα μακριά, θα αναπτύξει ειρηνευτική αποστολή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. «Σκοπός μας είναι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια», δήλωσε, εξηγώντας πως έλαβε αίτημα του ομολόγου του για την παροχή συνδρομής.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, η Κάρεν Άντριους, διευκρίνισε πως «έχουν ήδη αναπτυχθεί 23 μέλη της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας (…), βρίσκονται ήδη επί του πεδίου στη Χονιάρα. Θα αναπτυχθούν και άλλοι σήμερα, περίπου 50».

«Η κατάσταση είναι πολύ ασταθής (…). Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι οι ταραχές κλιμακώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε και σημείωσε πως αστυνομικοί και στρατιωτικοί θα φυλάσσουν, μεταξύ άλλων, το αεροδρόμιο και τα λιμάνια στη Χονιάρα.

Σύμφωνα με την υπουργό, η ανάπτυξη της δύναμης της Αυστραλίας δεν θα διαρκέσει παρά «μερικές εβδομάδες», αντίθετα με την ειρηνευτική αποστολή που κράτησε από το 2003 ως το 2017 και στοίχισε κάπου 2,2 δισεκ. αυστραλιανά δολάρια (σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ).

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι η αποκατάσταση του νόμου και της δημόσιας τάξης, ασφαλώς δεν πρόκειται να επέμβουμε στις πολιτικές υποθέσεις που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε η κυρία Άντριους.

Στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού, που απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1978, είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι εντάσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό τη διοίκηση της Αυστραλίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είχαν ξεσπάσει ταραχές στην κινεζική συνοικία της πρωτεύουσας ειδικά κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2006, αφού κυκλοφόρησαν φήμες πως εταιρείες προσκείμενες στο Πεκίνο συνέβαλαν να διαπραχθεί νοθεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.