Οργή στη Ρωσία κατά της Τουρκίας: Έδωσε σε πάρκο το όνομα τσετσένου τρομοκράτη

Οργή στη Ρωσία κατά της Τουρκίας: Έδωσε σε πάρκο το όνομα τσετσένου τρομοκράτη

Σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να δώσει σε πάρκο το όνομα τσετσένου τρομοκράτη.

«Η Ρωσία ήδη έχει εκφράσει απόλυτη απαρέσκεια για οποιεσδήποτε μορφές, πρακτικές και είδη εξύμνησης και ηρωοποίησης εξτρεμιστών, ενόπλων, συνεργατών των Ναζί κατακτητών) όσο για τρομοκράτες ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ερωτηθείσα για την ονομασία πάρκου έξω από την Κωνσταντινούπολη προς τιμήν του Ντζοχάρ Ντουντάεφ, ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών την περίοδο 1991-1996.

«Δεν είναι η πρώτη απόπειρα να τιμηθεί η μνήμη ενός ανθρώπου, η συνείδηση του οποίου βαρύνεται από το θάνατο χιλιάδων Ρώσων πολιτών με διάφορες εθνικότητες και θρησκευτικές αντιλήψεις.

Παρόμοιες απόπειρες είναι ανεπίτρεπτες και απαιτούν την πιο κατηγορηματική καταδίκη από όλη τη διεθνή κοινότητα. Εδώ πρέπει να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές «έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, στη διατήρηση και εδραίωση της οποίας αποδίδουν τόσο μεγάλη προσοχή οι αρχηγοί των κρατών μας».

«Υπολογίζουμε ότι τα μηνύματά μας για το ανεπίτρεπτο τέτοιου είδους υπονομευτικών της αμοιβαίας εμπιστοσύνης κινήσεων, θα γίνουν αντιληπτά από την τουρκική πλευρά με όλη τη σοβαρότητα. Το “ξέπλυμα” και η ηρωοποίηση οπλαρχηγών των ενόπλων, των ίδιων των εξτρεμιστών και τρομοκρατών με καιροσκοπικούς στόχους είναι πράξη απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη. Αυτή είναι η θέση αρχής της Ρωσίας», η οποία, όπως εξήγησε η Ζαχάροβα έχει εφαρμογή τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.

Προ ημερών ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα «μέσω διπλωματικών διαύλων ήδη διαβίβασε στους Τούρκους συναδέλφους ότι το λιγότερο δεν επικροτούμε παρόμοιες ονομασίες σε μια από τις τουρκικές πόλεις» και είχε χαρακτηρίσει «απολύτως εξηγήσιμη και κατανοητή» την αντίδραση του επικεφαλής της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, καθώς η περιοχή, που κυβερνά «έζησε αρκετούς πολέμους, που προκλήθηκαν, ξεκίνησαν, από τους τρομοκράτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αυτή την περιφέρεια της Ρωσία και ένας από τους τρομοκράτες, που το έκανε αυτό ήταν κάποια στιγμή και ο ηγέτης τους Ντουντάεφ».

Μήνυμα προς Ερντογάν: Είτε με τη Ρωσία είτε με τους τρομοκράτες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ρ.Καντίροφ απευθύνθηκε ευθέως προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να αποφασίσει: «Είτε θα αποκτήσετε το καθεστώς ενός κράτους που υποστηρίζει δημόσια τους τρομοκράτες, είτε υποστηρίζετε διαφανείς και έντιμες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να αλλάζετε τις πεποιθήσεις σας πίσω από την πλάτη της», έγραψε ο Καντίροφ στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram και απείλησε μάλιστα την Τουρκία με «ισοδύναμη απάντηση», δηλαδή να τιμήσει στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι το όνομα του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.