Η Αεροπορία του Ισραήλ χτύπησε το λιμάνι της Λατάκια – Τεράστιες ζημιές (βίντεο)

Κλιμακώνεται η ένταση

Η Αεροπορία του Ισραήλ χτύπησε το λιμάνι της Λατάκια – Τεράστιες ζημιές (βίντεο)

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους στο λιμάνι της παράκτιας πόλης Λατάκια νωρίς σήμερα το πρωί.

Το SANA και τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης της Συρίας, επικαλέστηκαν μη κατονομαζόμενο στρατιωτικό αξιωματούχο ο οποίος ανέφερε ότι αρκετοί πύραυλοι έπληξαν την περιοχή εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι, πυρπολώντας μερικούς από αυτούς. Είπε ότι προκάλεσαν «τεράστιες υλικές ζημιές».

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι εξακολουθούν να καταβάλλονται προσπάθειες για την κατάσβεση πυρκαγιών και την εκτίμηση των ζημιών. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τεράστιες εκρήξεις και πυρκαγιές να μαίνονται σε όλο το λιμάνι. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας timesofisrael.com.

Μέχρι τις αρχές του μήνα, οι απεργίες στο λιμάνι της Λατάκια ήταν εξαιρετικά παράτυπες. Το λιμάνι είναι μια ζωτικής σημασίας εγκατάσταση όπου μεγάλο μέρος των εισαγωγών της Συρίας εισάγονται στην εμπόλεμη χώρα και μέσω της οποίας το Ιράν φέρεται να φέρνει όπλα στις πολιτοφυλακές του στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του λιβανέζικου τρομοκρατικού στρατού Χεζμπολάχ.

Αν και το Ισραήλ πραγματοποιεί τακτικά επιδρομές εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, σπάνια χτυπά κοντά στη Λατάκια, πόσο μάλλον μέσα στον τερματικό σταθμό, καθώς ο ρωσικός στρατός διατηρεί μια βάση επιχειρήσεων κοντά. Λόγω της λεπτής σχέσης του με τη Μόσχα, το Ισραήλ συνήθως αποφεύγει να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον στόχων εάν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα σε κοντινή απόσταση, αν και το Ισραήλ πιστεύει ότι αυτή η γνωστή πολιτική οδήγησε το Ιράν να επιδιώξει να προστατεύσει τις μεταφορές όπλων του διεξάγοντάς τις κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η προηγούμενη φορά που το Ισραήλ φέρεται να πραγματοποίησε επίθεση εναντίον στόχου στην πόλη Λατάκια — αν και όχι στο λιμάνι — ήταν το 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε κατά λάθος από την συριακή αεράμυνα, προκαλώντας μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Ιερουσαλήμ και Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ πραγματοποίησε επίσης επιδρομές εναντίον στόχων στην πόλη-λιμάνι το 2014 και δύο φορές το 2013.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις σε στόχους εντός της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση Συρίας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά σπάνια αναγνωρίζει ή συζητά τέτοιες επιχειρήσεις. Πολλές από τις επιθέσεις στο παρελθόν είχαν στόχο το κύριο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, μέσω του οποίου το Ιράν πιστεύεται επίσης ότι μεταφέρει προηγμένα όπλα στους πληρεξούσιούς του.

Το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει, ωστόσο, ότι στοχεύει τις βάσεις τρομοκρατικών ομάδων συμμάχων του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου που έχει μαχητές που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία. Λέει ότι επιτίθεται σε αποστολές όπλων που πιστεύεται ότι προορίζονται για τις ομάδες.

Η Χεζμπολάχ μάχεται στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασάντ στον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι η ιρανική παρουσία στα βόρεια σύνορά του αποτελεί κόκκινη γραμμή, δικαιολογώντας τις επιθέσεις του σε εγκαταστάσεις και όπλα εντός της Συρίας.

Λίγες ώρες αφότου τα συριακά ΜΜΕ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι έπληξε τη λιμενική πόλη Λατάκια στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αναφέρθηκε στο συμβάν, αναφέροντας ότι ο στρατός μάχεται συνεχώς «κακές δυνάμεις» στη Μέση Ανατολή.

«Απωθούμε τις κακές δυνάμεις αυτής της περιοχής μέρα και νύχτα», ανέφερε στα αγγλικά μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. «Δεν θα σταματήσουμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτό συμβαίνει σχεδόν καθημερινά».

«Μπροστά στις καταστροφικές δυνάμεις θα συνεχίσουμε να ενεργούμε, θα είμαστε επίμονοι και δεν θα κουραστούμε», δεσμεύθηκε ο Μπένετ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/Sm_Tritip/status/1475651972917125121

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.