Ουγκάντα: Συνελήφθησαν 29 ύποπτοι που φέρονται να επιδίωκαν την «ανατροπή της κυβέρνησης»

Η οργάνωση Συνασπισμός για την Αλλαγή στην Ουγκάντα βρίσκεται πίσω από δύο επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις αστυνομικούς αυτόν τον μήνα

Ουγκάντα: Συνελήφθησαν 29 ύποπτοι που φέρονται να επιδίωκαν την «ανατροπή της κυβέρνησης»

Η αστυνομία της Ουγκάντας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι συνέλαβε 29 φερόμενα ως μέλη νεοσυσταθείσας οργάνωσης ανταρτών που επιδίωκε την ανατροπή του προέδρου Γιοουέρι Μουσέβενι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1986.

Σύμφωνα με τις αρχές, η οργάνωση, που αποκαλείται Συνασπισμός για την Αλλαγή στην Ουγκάντα (Uganda Coalition for Change, UCFC), είχε δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης στο κεντρικό τμήμα της χώρας και βρίσκεται πίσω από δύο επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις αστυνομικούς αυτόν τον μήνα. Μέλη της κατηγορούνται επίσης για κλοπή όπλων.

Οι ύποπτοι «είχαν εκπαιδευτεί στη χρήση όπλων και έκαναν στρατιωτικά γυμνάσια σε στρατόπεδα της UCFC», σύμφωνα με την αστυνομία. Κατηγορούνται πως «εντάχθηκαν στην οργάνωση ανταρτών αυτή σχεδιάζοντας την ανατροπή της κυβέρνησης».

Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη Μιτιάνα, περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αρχές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Monitor. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, άλλοι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος τη 17η Δεκεμβρίου σε κοντινή περιοχή.

Η κεντρική Ουγκάντα θεωρείται οχυρό του ποπ σταρ και ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόμπι Γουάιν, του ατυχήσαντα υποψηφίου στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Μπόμπι Γουάιν –το πραγματικό του όνομα είναι Ρόμπερτ Κιαγκουλάνι– απορρίπτει το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας εκτεταμένες παρατυπίες και βία εναντίον υποστηρικτών του, που λέει πως συνελήφθησαν και βασανίστηκαν.

Η αστυνομία ανέφερε πως οι συλληφθέντες αποφάσισαν να ενταχθούν στην UCFC εξαιτίας του αποτελέσματος των εκλογών. Προειδοποίησε πολιτικούς, χωρίς να τους κατονομάσει, εναντίον σχεδίων για την πρόκληση «εξέγερσης ή εμφυλίου πολέμου» στην Ουγκάντα.

Ο Μπόμπι Γουάιν δεν έχει ταχθεί ποτέ υπέρ της χρήσης βίας. Διαβεβαιώνει πως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του θα ενεργήσουν εντός των ορίων του Συντάγματος για να διεκδικήσουν τη νίκη που διατείνεται πως του έκλεψαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπολιτευόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παρενοχλεί και θέτει υπό κράτηση υποστηρικτές του παρά την επικράτηση του Γιοουέρι Μουσέβενι. Δύο βουλευτές της παράταξης του Μπόμπι Γουάιν έχουν συλληφθεί για φόνο, κατηγορία που το κόμμα του λέει πως είναι κατασκευασμένη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.