ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μόσχα: «Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ένοπλη σύγκρουση κατά της Ρωσίας»

Oι δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Α.Φομίν

Μόσχα: «Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ένοπλη σύγκρουση κατά της Ρωσίας»

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φομίν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια πολεμική σύγκρουση πλήρους κλίμακας εναντίον της Ρωσίας.

«Η στρατιωτική οργάνωση του μπλοκ έχει αναπροσανατολιστεί πλήρως προς την προετοιμασία μιας μεγάλης κλίμακας, υψηλής έντασης ένοπλης σύγκρουσης εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Φομίν σε ενημέρωση για στρατιωτικούς ακόλουθους και εκπροσώπους πρεσβειών στη Μόσχα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ότι εδώ και χρόνια το ΝΑΤΟ προσδιορίζει τη Ρωσία ως «την κύρια πηγή απειλής για την ασφάλεια του συνασπισμού». Ταυτόχρονα, ο Φομίν υπενθύμισε ότι η Διακήρυξη της Ρώμης εξακολουθεί να ισχύει όπου «διαπιστώνεται ότι η Ρωσία και η Ατλαντική Συμμαχία δεν θεωρούνται αντίπαλοι» και ότι αυτή «η θέση επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβόνα».

«Κάθε χρόνο, το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί 30 μεγάλες ασκήσεις στις οποίες αναπτύσσει σενάρια για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε ο Φομίν.

Επίσης, επέκρινε την αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες αυξήθηκαν από οκτώ το 2020 σε 15 φέτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι ασκήσεις Defender Europe 2021, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, συγκέντρωσαν περισσότερους από 40.000 στρατιωτικούς στην «ανατολική πλευρά» της Ευρώπης.

«Πρόσφατα, η Ατλαντική Συμμαχία μεταπήδησε στην πρακτική των άμεσων προκλήσεων που συνδέονται με τον υψηλό κίνδυνο εμπλοκής σε ένοπλη σύγκρουση», τόνισε ο Φομίν, τονίζοντας την προσπάθεια του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender να διεισδύσει στα ρωσικά χωρικά ύδατα στις 23 Ιουνίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επίσης την αύξηση φέτος κατά περισσότερο από 60% των αναγνωριστικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, σε σύγκριση με το 2020, από ακριβώς 436 αναχωρήσεις σε 710 το 2021.

«Αυτή τη στιγμή, στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχει μόνιμη παρουσία περίπου 13.000 στρατιωτών από κράτη του μπλοκ που δεν ανήκουν στην περιοχή. Οι αντίστοιχες πολιτοφυλακές είναι οπλισμένες με περίπου 200 τανκς, 400 τεθωρακισμένα οχήματα, 50 όπλα και περισσότερα από 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα», εξήγησε ο Φομίν.

Ο υφυπουργός κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι αύξησε τη στρατιωτική του εκπαίδευση και τη μαχητική του δραστηριότητα στην Αρκτική «με τη συμμετοχή στρατηγικών βομβαρδιστικών και του ναυτικού στοιχείου του παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων της Ρωσίας».

Τα τελευταία έξι χρόνια, ανέφερε, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ατλαντικής Συμμαχίας αυξήθηκαν κατά 31% , δηλαδή 278.000 εκατομμύρια δολάρια.

Ομοίως, ο Φομίν τόνισε ότι το 2021 οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ έφτασαν τα 1.174.000 εκατομμύρια δολάρια, που υπερβαίνει τον ρωσικό στρατιωτικό προϋπολογισμό κατά περισσότερο από 18 φορές.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τη «θλιβερή τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ» στη χρήση υβριδικών μεθόδων από την Ατλαντική Συμμαχία, όπως ο συνδυασμός του διαλόγου με τη συσσώρευση στρατιωτικών προετοιμασιών.

«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσική Ομοσπονδία προσπάθησε επανειλημμένα να βρει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με το ΝΑΤΟ, να δημιουργήσει για όλους ένα σταθερό και δίκαιο σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και το ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 2014», εξήγησε η MIF. Ο αναπληρωτής υπουργός παραπονέθηκε ότι τα τελευταία χρόνια το ΝΑΤΟ αγνόησε τα συμφέροντα της Ρωσίας και αρνείται να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα για τα υπάρχοντα προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι συνομιλίες που έγιναν μεταξύ 2016 και 2021 έδειξαν ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι έτοιμη για μια σοβαρή συνομιλία μεταξύ του στρατού, καθώς αποφεύγει τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για αποκλιμάκωση και απορρίπτει με συνέπεια οποιαδήποτε ρωσική πρωτοβουλία», τόνισε. Ομοίως, δήλωσε ότι η άρνηση συντονισμού των ενεργειών με τη Ρωσία ήταν, μεταξύ άλλων, ένας από τους λόγους για το «φιάσκο που υπέστη η Συμμαχία στο Αφγανιστάν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.