Πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Υεμένη από τον ΥΠΕΞ του Ιράν

Πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Υεμένη από τον ΥΠΕΞ του Ιράν

Το Ιράν κάλεσε σήμερα «όλες τις εμπόλεμες πλευρές» στην Υεμένη να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να τερματιστεί ο πόλεμος που πλήττει τη χώρα εδώ και επτά χρόνια.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές για να διαφυλαχθεί η εθνική ενότητα και η κυριαρχία της Υεμένης» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Η Υεμένη, μια πάμφτωχη χώρα της αραβικής χερσονήσου, σπαράσσεται από μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, λόγω του πολέμου που ξεκίνησε το 2014, της κατάληψης της πρωτεύουσας από τους αντάρτες Χούθι και τη παρέμβαση, έναν χρόνο αργότερα, του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας.

Η κρίση στην Υεμένη «δεν μπορεί να έχει παρά μόνο πολιτική λύση» επέμεινε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας στην Τεχεράνη σε μια τελετή στη μνήμη του Χασάν Εϊρλού, πρώην πρεσβευτή του Ιράν στη Σαναά, ο οποίος πέθανε από την Covid-19 την περασμένη εβδομάδα.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί εδώ και χρόνια το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται για να πλήττουν στόχους στο βασίλειο. Η Τεχεράνη παραδέχεται ότι στηρίζει πολιτικά τους αντάρτες, όχι όμως και ότι τους παρέχει οπλισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 377.000 ανθρώπους. Οι 227.000 θάνατοι αποδίδονται σε έμμεσες συνέπειες της σύρραξης, όπως στην έλλειψη πόσιμου νερού και στις ασθένειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.