Η Δανία θα αποσύρει το απόσπασμα των ειδικών δυνάμεών της από το Μάλι

Το Μπαμακό επέμεινε πως πρέπει να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση

Η Δανία θα αποσύρει το απόσπασμα των ειδικών δυνάμεών της από το Μάλι

Στηλιτεύοντας το «βρόμικο πολιτικό παιχνίδι» του Μπαμακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, ο Γιέπε Κόφολ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως η χώρα του θα επαναπατρίσει τους λίγο λιγότερους από εκατό στρατιωτικούς που ανέπτυξε στο Μάλι, όπως απαίτησε η στρατιωτική χούντα, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή αντιτζιχαντιστική αποστολή υπό την ηγεσία της Γαλλίας στην αφρικανική χώρα.

Παρότι το Παρίσι και άλλες 14 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάλεσαν προχθές Τετάρτη τη μεταβατική κυβέρνηση να επιτρέψει την παραμονή των Δανών, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της πως δεν είχε νομική βάση, το Μπαμακό επέμεινε πως πρέπει να αποχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο DR οι περίπου 90 στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του ιατρικού σώματος και μελών των ειδικών δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί στο Μάλι πριν από κάπου μία εβδομάδα, θα αποσυρθούν όλοι. «Οι στρατηγοί στην εξουσία (…) επαναβεβαίωσαν ότι η Δανία δεν είναι καλοδεχούμενη στο Μαλί», σύμφωνα με τον κ. Κόφολ, «δεν το αποδεχόμαστε», πάντως «αποφασίσαμε να επαναπατρίσουμε τους στρατιώτες μας», όπως δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Κοπεγχάγη.

Η χούντα απαίτησε στην αρχή αυτής της εβδομάδας οι ειδικές δυνάμεις της Δανίας που εντάχθηκαν στην αποστολή Τακούμπα να αποχωρήσουν «αμέσως», υποστηρίζοντας ότι αναπτύχθηκαν χωρίς τη συναίνεσή της. «Ήμασταν εκεί κατόπιν πρόσκλησης του Μάλι. Οι πραξικοπηματίες στρατηγοί – παίζοντας βρόμικο πολιτικό παιγνίδι – απέσυραν την πρόσκληση», αντέτεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Δανίας, ενώ δεν έχουν πρόθεση να καταρτίσουν «σχέδιο για την ταχεία επάνοδο στη δημοκρατία», στηλίτευσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν εξέφρασε αργότερα την υποστήριξή του στη Δανία. Η «παράνομη» χούντα, τόνισε, «λαμβάνει ανεύθυνα μέτρα» και φέρει «ακέραιη την ευθύνη για την απόσυρση των δυνάμεων της Δανίας». Η εξέλιξη την «απομονώνει περαιτέρω από τους διεθνείς εταίρους» της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Λεντριάν.

Οι χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στην Τακούμπα πρόκειται να εξετάσουν σήμερα Παρασκευή μέσω βιντεοδιάσκεψης το μέλλον αυτής της αποστολής ευρωπαϊκών ειδικών δυνάμεων, που συγκροτήθηκε το 2020 με πρωτοβουλία της Γαλλίας για να δράσει εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται την περιοχή του Σαχέλ. Η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία αναμένουν ακόμη έγκριση από το Μπαμακό για να αναπτύξουν μέλη των ειδικών δυνάμεών τους. Άλλες χώρες που θεωρητικά πρόκειται προσεχώς να αναπτύξουν δυνάμεις είναι η Ρουμανία και η Λιθουανία.

Το Μαλί έχει βιώσει τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα από το 2012 –με το πιο πρόσφατο τον Μάιο του 2021– και θεωρείται εξαιρετικά ασταθής χώρα πολιτικά. Η πρώην γαλλική αποικία 20 εκατ. κατοίκων έχει μπει σε ατελείωτη θύελλα εδώ και χρόνια, με τις αρχές να έχουν ελάχιστο έλεγχο πέραν των αστικών κέντρων, εξαιτίας κυρίως της δράσης οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είτε στην Αλ Κάιντα. Πέραν του Μάλι, ομάδες τζιχαντιστών εξαπολύουν επίσης επιθέσεις στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ο στρατός της Δανίας διευκρίνισε ότι η απόσυρση του προσωπικού και του υλικού του θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες.

Η νέα αναποδιά για την ευρωπαϊκή δύναμη καταγράφεται εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Μπαμακό. Η στρατιωτική χούντα έφθασε στο σημείο προ ημερών να καλέσει τη Γαλλία να αφήσει κατά μέρος τα «αποικιοκρατικά αντανακλαστικά» της· ενώ, όταν η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί κατηγόρησε το καθεστώς πως πολλαπλασιάζει τις «προκλήσεις», ανώτερο στέλεχός του της έδωσε κάνοντας έναν μορφασμό που θα ήθελε να μοιάζει με χαμόγελο τη «συμβουλή» να κλείσει το στόμα της. Την Τετάρτη, το στρατιωτικό καθεστώς αξίωσε η Δανία να του «ζητήσει συγγνώμη», παρότι, ταυτόχρονα, επαίνεσε τη συνεισφορά της στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μήλο της έριδος ανάμεσα στη χούντα και τη Δύση τελευταία παραμένει εξάλλου η ανάπτυξη στο Μάλι της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.