ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δεν είναι μόνο η Υπερδνειστερία: To ζήτημα της Γκαγκαουζίας που φέρνει την Ρωσία μέχρι την… Ρουμανία

H Mόσχα έχει μπροστά της μία γεωπολιτική ευκαιρία...

Δεν είναι μόνο η Υπερδνειστερία: To ζήτημα της Γκαγκαουζίας που φέρνει την Ρωσία μέχρι την… Ρουμανία

Το ζήτημα με τις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες οι Ρώσοι θέλουν να τις ενοποιήσουν μέχρι και την Υπερδνειστερία, πλέον είναι γωστό σχεδόν σε όλους αλλά πολύ λίγοι ξέρουν ότι υπάρχουν ακόμα δύο ανοιχτά ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο ΝΑΤΟ.

Η Γκαγκαουζία είναι μία ευρεία ρωσόφωνη περιοχή που διασχίζει την Μολδαβία, είναι αυτόνομη και εισέρχεται στην ΝΑΤΟϊκή Ρουμανία.

Μέσω αυτής της περιοχής, η Μόσχα μπορεί να φτάσει αυτή στην «πόρτα» του ΝΑΤΟ και να αποφύγει να γίνει το αντίθετο.

Για τους Γκαγκαούζιους αξίζει να σημειωθεί ότι είναι Ορθόδοξοι και μιλούν βαλκανική διάλεκτο των τουρκικών.

Λέγεται πως για να αποφύγουν τους φόρους των Σουλτάνων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έπρεπε να δώσουν ή θρησκεία, ή γλώσσα.

Προτίμησαν το δεύτερο και δεν εξισλαμίστηκαν ποτέ.

Σημειώνεται ότι ο Γκαγκαούζιοι με δημοψήφισμα ζήτησαν να παραμείνουν με την Σοβιετική Ένωση τον Μάρτιο του 1991, ενώ ανακήρυξαν την αυτονομία τους στις 19 August 1991

Η Υπερκαρπαθία (βορειοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας) απαιτεί αυτονομία από την κυβέρνηση του Κιέβου εδώ και αρκετά χρόνια.

Ήδη πριν τα πολεμικά επεισόδια που λαμβάνουν χώρα αυτή την στιγμή στη Ουκρανία, διοργανώνονταν διαδηλώσεις από βουλευτές της περιοχής που ζητούσαν «την εφαρμογή του δημοψηφίσματος της 1ης Δεκεμβρίου του 1991 για αυτονομία της περιοχής».

Το 1991 υπέρ της αυτονομίας της περιοχής της Υπερκαρπαθίας ψήφισαν 546.450 πολίτες ουγγρικής καταγωγής, δηλαδή το 78,6 % υπέρ της ανακήρυξης της Υπερκαρπαθίας ως ειδική αυτοδιοικούμενη περιοχή, υποκείμενη της ανεξάρτητης Ουκρανίας, όπως σημειώνεται σε έγγραφο που διακοίνωσαν βουλευτές της περιοχής.

Οι Γκαγκαούζοι από την άλλη είναι μία από τις μεγαλύτερες εθνικές μειονότητες στη Μολδαβία.

Παρά τη σχετική μεταγενέστερη εγκατάστασή τους στο Μπουντζάκ στο πλαίσιο του ρωσικού αποικισμού της Βεσσαραβίας, στο έδαφος της μελλοντικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας, οι Γκαγκαούζοι άρχισαν να εδραιώνονται πιο σταθερά. Οι αριθμοί τους δεν κατανέμονται ισοδύναμα σε όλη τη χώρα. Κατοικούν κυρίως στις νότιες περιοχές και αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στην Αυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας. Οι Γκαγκαούζοι της Μολδαβίας ακολουθούν έναν κατά κύριο λόγο αγροτικό τρόπο ζωής και είναι φίλα προσκείμενοι στους Ρώσους.

Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης εντός της χώρας και των παραμεθόριων περιοχών της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, οι σύγχρονοι Γκαγκαούζοι σπανίως εισέρχονται σε διεθνικούς γάμους και συνεπώς διατηρούν υψηλό βαθμό εθνικής σταθερότητας.

Για πρακτικούς λόγους, οι κάτοικοι της Γκαγκαουζίας, κατά κανόνα, είναι πολύγλωσσοι και στην καθημερινή τους ζωή χρησιμοποιούν τόσο τα γκαγκαουζικά όσο και τα ρωσικά. Πολλοί μιλούν ρουμανικά.

Πάντως αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την Μολδαβία, διότι εάν δουν μία Υπερδνειστερία να ενώνεται με την Ρωσική Ομοσπονδία, θα θέλουν να ακολουθήσουν και αυτοί.

Όσο για την Υπερκαρπαθία, αποτελεί σοβαρό λόγο να μην θέλει η Ουγγαρία να στηρίξει της αποφάσεις της ΕΕ.

Προς το παρόν δεν διαφοροποιείται, αλλά αυτό περισσότερο έχει να κάνει με το ότι ο Β.Όρμπαν περιμένει να δει την εξέλιξη των γεγονότων.

Πολλοί στην Ουγγαρία θα ήθελαν την επαναφορά στον ουγγρικό εθνικό κορμό, αυτών των ουγγρικών πληθυσμών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.