ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Απόπειρα δολοφονίας Χ.Ρουχανί; – Mακελειό σε στρατιωτική παρέλαση με 29 νεκρούς- Δείχνει ΗΠΑ το Ιράν (φωτό, βίντεο)

Απόπειρα δολοφονίας Χ.Ρουχανί; – Mακελειό σε στρατιωτική παρέλαση με 29 νεκρούς- Δείχνει ΗΠΑ το Ιράν (φωτό, βίντεο)

Συναγερμός στο Ιράν καθώς πριν λίγο έλαβε χώρα επίθεση αγνώστων με στόχο στρατιωτική παρέλαση στην πόλη Αχβάζ στο νότο της χώρας. To Al-Arabiya μεταδίδει πως ο Ιρανός πρόεδρος Χ.Ρουχανί ήταν στην εξέδρα των επισήμων και παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση ενώ τονίζει πως οργανώθηκε επιχείρηση διαφυγής του μόλις ξέσπασε η επίθεση.

Οι Ιρανοί αναφέρουν πως οι δράστες προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Δείτε εδώ την στιγμή της επίθεσης. Ιρανοί Φρουροί σκοτώθηκαν μαζί με τον σωματοφύλακα του Διοικητή τους στην περιοχή Khuzestan.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση ανήλθε σε 29, ενώ οι τραυματίες είναι 53, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων που δεν είναι στρατιώτες, περιλαμβανομένων γυναικόπαιδων, που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν την παρέλαση”, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμη επίσημη πηγή.

https://twitter.com/Hassanvand/status/1043393067884195840

Είναι πολύ πιθανό ο στόχος να ήταν τελικά ο Χ.Ρουχανί.

Η φωτογραφία δείχνει την στιγμή που ο Χ.Ρουχανί ενημερώνεται και αποχωρεί ενώ πολύ κοντά πέφτουν ριπές

Λίγο αργότερα, η Τεχεράνη κατηγόρησε «ένα ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ για την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη είκοσι ένας.

«Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (…) Το Ιράν θεωρεί τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών», τόνισε.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο ISIS αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

https://twitter.com/FarsNews_Agency/status/1043389973217591298

Αρχικά οι Ιρανοί μετέδωσαν πως πρόκειται για «ενόπλους Τακιφίρι», όρος που χρησιμοποιείται στη χώρα για την περιγραφή του «ISIS».

Λίγο αργότερα τόνισαν πως οι άγνωστοι ανήκαν στην τρομοκρατική οργάνωση “al-Ahvazieh” .

Ανώνυμος εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε Άραβες εθνικιστές για την επίθεση, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το Isna.

«Χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας», πρόσθεσε.

“4 ή 5 τρομοκράτες” έχουν σκοτωθεί αναφέρουν πηγές ασφαλείας του Ιράν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση υπάρχουν αρκετά θύματα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και AFP.

Η επίθεση σημειώνεται στην επέτειο της λήξης του οκταετούς πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA οι δράστες φορούσαν στρατιωτικές στολές και η επίθεση που ξεκίνησε αρκετά λεπτά μετά την έναρξη της παρέλασης, διήρκησε περίπου δέκα λεπτά.

https://twitter.com/HeshmatAlavi/status/1043388588422037504

«Αρκετοί ένοπλοι άνοιξαν πυρ πίσω από την εξέδρα των επισήμων στη διάρκεια της παρέλασης. Υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες», αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ

“Αρκετοί ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν (…) στη διάρκεια της παρέλασης”, δήλωσε και ο ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης.

Το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι τρομοκράτες φορούσαν στολές των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν.

Πολίτες ανάμεσα στα θύματα.

Δείτε βίντεο

https://twitter.com/zaidbenjamin/status/1043383117271027712

Συναγερμός στο Ιράν

https://twitter.com/zaidbenjamin/status/1043384061304033280

Μέχρι στιγμής ουδεμία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη.

Στις 7 Ιουνίου του 2017 τζιχαντιστές του ISIS είχαν επιτεθεί στο κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη στην πρώτη τέτοια επίθεση σουνιτών εξτρεμιστών στο σιϊτικό Ιράν, που προκάλεσε τον θάνατο 18 ατόμων και τον τραυματισμό άνω των 50.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=3eYXdNyowJU

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.