ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Υποχωρεί ατάκτως ο Μακρόν και ζητάει διάλογο με τα «κίτρινα γιλέκα»: Ζητούν την παραίτησή του οι εξεγερμένοι

Υποχωρεί ατάκτως ο Μακρόν και ζητάει διάλογο με τα «κίτρινα γιλέκα»: Ζητούν την παραίτησή του οι εξεγερμένοι

Μετά τα κρούσματα «αποστασίας» ακόμα και ειδικών αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες άρχισαν να βγάζουν τα κράνη τους για να δείξουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές με τα «κίτρινα γιλέκα», ο Γάλλος πρόεδρος Μ.Μακρόν αναγκάζεται να υποχωρήσει υπό την πίεση της κοινωνικής οργής, με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος.

Μέχρι τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε πως κυβέρνηση θα διατηρήσει την ίδια πολιτική αλλά μετά την γενική εξέγερση που λαμβάνει χώρα στην Γαλλία και η οποία φάινεται πως δεν είναι δυνατόν να κατασταλλεί, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε τελικά από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να δεχτεί «τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών», την επομένη των βίαιων επεισοδίων για συνομιλίες,

Οι συναντήσεις αυτές αρχίζουν σήμερα Δευτέρα. Προφανώς ο Μ.Μακρός επιχειρεί να κερδίσει χρόνο που είναι το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή την στιγμή.

Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει «η ομάδα των “κίτρινων γιλέκων” η οποία θέλει να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση, όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Ήδη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε στείλει επιστολή στον Μακρόν, ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατόν».

Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας» επιμένουν ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Λοράν Βοκιέ εμμένει στο δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, ενώ η Μαρίν Λεπέν όπως και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν έχουν ζητήσει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την διεξαγωγή εκλογών.

Η έκταση των επεισοδίων που μετέτρεψε την γαλλική πρωτεύουσα σε επίγεια κόλαση και προκάλεσε τον τραυματισμό παραπάνω από εκατό ατόμων, οδήγησε τον Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία και τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24.

Στην αρχή ο Μ.Μακρόν προσπάθησε να επιδείξει πυγμή και σκληρότητα μιλώντας μάλιστα για «ενόχους που θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Σύντομα όμως κατάλαβε ότι δεν είναι καθόλου αρεστός στην γαλλική κοινωνία και ιδιαίτερα τα «κοσμοπολίτικα» και καθόλου εθνικά οράματά του.

«Μυρίζει επανάσταση: Από την Οπερά στη λεωφόρο Φος, περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων», μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η προεδρία Μακρόν κλυδωνίζεται από τις σφοδρότερες κοινωνικές ταραχές που έχει βιώσει η Γαλλία από τη δεκαετία του 1960 μετά τον περιβόητο Μάη του 68, τότε που την χώρα κυβερνούσε ο μεγάλος ηγέτης Σαρλ Ντε Γκωλ

Στην εξέγερση, συμμετέχουν άπαντες: Από τον χώρο της αριστεράς μέχρι και όσους ψηφίζουν Μαρί Λεπέν.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει έντονη η παρουσία της γαλλικής σημαίας και ξεκίνησε από το Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια στις αρχές του Νοέμβρη, υιοθετώντας το κίτρινο γιλέκο ως σήμα κατατεθέν.

Πρόκειται για το χαρακτηριστικό γιλέκο που ειδικά στη Γαλλία είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί σε περίπτωση ανάγκης και συμβολίζει ακριβώς αυτή την έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Κανένα κόμμα ή οργάνωση ή συνδικάτο δεν έχει μπορέσει να οικειοποιηθεί το κίνημα αυτό στο οποίο μετέχουν μαζικά οι πολίτες.

Βέβαια εντύπωση προκάλεσε το γεγονός το πόσο εύκολα διαδόθηκε κυριολεκτικά από μια «σπίθα» που σημαίνει πως η οργή στην γαλλική κοινωνία κατά του Μ.Μακρόν είναι διάχυτη.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι δρουν σε ομάδες ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις, αλλά και σε πολλά σημεία στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις ζητά από τον Μακρόν να προβεί σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Τα αιτήματά τους έχουν να κάνουν με την οικονομία, τη φορολογία, όπως την μη αύξηση των φόρων στα καύσιμα και την ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων.

Σταδιακά, ωστόσο, έθεσε επί τάπητος και καθαρά πολιτικά αιτήματα, με πιο χαρακτηριστικό την παραίτηση του Μακρόν, αλλά και την προώθηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας με τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων για τους μεγάλους κοινωνικούς προσανατολισμούς της χώρας!

Αν στη Γαλλία επαναστατούν για μια μικρή αύξηση στην τιμή της βενζίνης, τότε τι θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ στην Ελλάδα; Το 70% της τιμής της βενζίνης είναι φορολογία!

Η πραγματική αιτία της εξέγερσης είναι ότι οι Γάλλοι λένε όχι στην παγκοσμιοποίηση. Θέλουν πίσω την χώρα τους. Να την ορίζουν οι ίδιοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.