«Γαλάζια Πατρίδα»: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική άσκηση – «Είναι προειδοποίηση για την Ελλάδα»

«Γαλάζια Πατρίδα»: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική άσκηση – «Είναι προειδοποίηση για την Ελλάδα»

Ξεκίνησε σήμερα στην Τουρκία η στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ. Σκοπός των Τούρκων να προκαλέσουν φόβο σε όποιον αμφισβητεί την ισχύ τους. Τα ΜΜΕ της γείτονος προπαγανδίζουν με αλλεπάλληλα βίντεο την εξέλιξη της άσκησης.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα πραγματοποιηθεί σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, η Τουρκία έχει δεσμεύσει παράνομα με ΝΑVTEX περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου, περιλαμβάνοντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, καθώς και μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ στόχος της άσκησης είναι να σταλεί σαφές μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αλλά και σε όποιον «αμφισβητεί τα συμφέροντα της Άγκυρας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παράλληλα να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι η Άγκυρα διατηρεί την αποτρεπτική της δύναμη.

Δείτε τα βίντεο προπαγάνδας της Τουρκίας με την έξοδο των πλοίων:

https://twitter.com/punagulecoz/status/1100654302786392064

https://twitter.com/punagulecoz/status/1100656758480084992

Η άσκηση αποτελεί «πρόβα πολέμου» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν πολεμικά πλοία που ξεκίνησαν από τις βάσεις του Γκιόλτζουκ στη θάλασσα του Μαρμαρά και του Άκσαζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πλοία, εκ των οποίων 13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου και ένα πλοίο εκπαίδευσης. Θα λάβουν μέρος, επίσης, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων, καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής. Επίλεκτες δυνάμεις μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μέσα από φρεγάτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.