Ο Μακρόν κατέβασε Στρατό με άδεια να ανοίξει πυρ κατά των Κίτρινων Γιλέκων – Προειδοποιούν για νεκρούς οι Στρατηγοί

Ο Μακρόν κατέβασε Στρατό με άδεια να ανοίξει πυρ κατά των Κίτρινων Γιλέκων – Προειδοποιούν για νεκρούς οι Στρατηγοί

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο με Αλγερία του 1954-1962 ο Ε.Μακρόν έδωσε εντολή στο Στρατό να αναπτυχθεί για τη διατήρηση της τάξης σε γαλλικό έδαφος ενώ επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα από γαλλικά χείλη καθώς αναπτύσσονται στους δρόμους 7.000 στρατιώτες με άδεια να ανοίξουν πυρ αν χρειαστεί κατά των “Κίτρινων Γιλέκων”!

Τα μέλη της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης “Sentinel” αντέδρασαν λέγοντας πως “ο εχθρός δεν είναι ο λαός”!

«Αυτό είναι τρελό! Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν νεκροί» προειδοποιούν οι στρατιώτες και αξιωματικοί της ομάδας “Sentinel” τους οποίους κατεβάζει ο Ε.Μακρόν σήμερα στους δρόμους για τις κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων”.

“Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους διαδηλωτές με σφαίρες. Δεν είμαστε καν εξοπλισμένοι για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων.

Εμείς είμαστε στρατιωτικοί. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί για την διατήρηση της τάξης.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και φοβόμαστε αν συμβεί κάτι απρόοπτο και εμπλακούμε ενεργά. Διαθέτουμε μόνο αυτόματα όπλα” ανέφεραν μέλη της στρατιωτικής δύναμης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Benjamin Griveaux, δήλωσε ότι θα ενισχυθούν τα στρατεύματα της “Sentinel”, τα οποία περιπολούν τους δρόμους και προστατεύουν αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, χώρους λατρείας και άλλους χώρους που κινητοποιούνται για την αντιτρομοκρατική προστασία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.

Ο Στρατηγός Bruno Leray τόνισε ωστόσο οτι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο οι ένοπλες δυνάμεις που θα περιφρουρούν την πόλη δε θα διστάσουν ακόμη και να ανοίξουν πυρ.

Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι είναι πιθανή ακόμη και η χρήση των όπλων εφόσον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς μια απειλή και φανερώνει το πόσο σοβαρή είναι πλέον η κατάσταση για το Παρίσι αλλά και ολόκληρη τη Γαλλία.

Ο Στρατηγός Bruno Leray είπε σχετικά:

“Οι διαταγές που έχουμε είναι συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές. Εχουμε διαφορετικά επίπεδα δράσης ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις απειλές. Εχουμε άδεια να ανοίξουμε και πυρ αν χρειαστεί, αν κινδυνεύσει η ζωή μας ή αν απειληθεί η ζωή αυτών που υπερασπιζόμαστε” ανέφερε στη Franceinfo.

Εδώ η δημόσια ομολογία


Ο Jean-Luc Melenchon έγραψε στον πρωθυπουργό Edouard Philippe λέγοντας πως τα όσα είπε ο Στρατηγός Leray είναι “πολύ σοβαρά” και “τρέφουν μια σοβαρή και εκτός ορίων κλιμάκωση”.

“Η διατήρηση της τάξης δεν είναι δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων. Δουλειά τους είναι να υπερασπίζονται το Εθνος απέναντι σε εχθρούς. Οι διαδηλωτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν εσωτερικοί εχθροί” είπε ο Melenchon.

Αντίθετα η ΥΠΑΜ της Γαλλίας, Florence Parly, είπε στη “Le Parisien” πως η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας με στρατιώτες είναι “νόμιμη” μετά τα πρόσφατα “περιστατικά βίας”.

Σε δηλώσεις της η Μαρίν Λεπέν, ήδη από τις 20 του μήνα όταν και έγιναν γνωστές οι σκέψεις Ε.Μακρόν, τόνισε:

“Εχω σοκαριστεί από το γεγονός αυτό ότι δηλαδή ο Ε.Μακρόν σκέφτεται να βάλει τον Στρατό μπροστά από τα “Κίτρινα Γιλέκα” επειδή βάζουμε τον Στρατό μπροστά από έναν εχθρό.

Δεν βάζουμε τον Στρατό μπροστά από τον γαλλικό λαό: Δεν το κάνουμε!

Και ειδικά όταν έχουμε τα μέσα να δράσουμε αλλιώς” τόνισε.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1108484053072822274


Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε ότι θα αναπτυχθεί ο στρατός αύριο σε ολόκληρη τη χώρα για να διατηρηθεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τα “Κίτρινα Γιλέκα”.

Ο Μακρόν συναντήθηκε με το Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ, ο οποίος ανακοίνωσε αλλαγή στην στρατηγική ασφάλειας. Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα χρησιμοποιήσουν drones και κάμερες παρακολούθησης.

«Για να φτάσουμε στο επίπεδο επάρκειας που δεν καταφέραμε να φτάσουμε το περασμένο Σάββατο ζήτησα να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική που περιλαμβάνει αυτονομία των αστυνομικών στο έδαφος, κάτω από μια ενιαία διοίκηση με περισσότερη ισχύ για αντίδραση και πρωτοβουλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Ο Ε.Μακρόν δήλωσε ότι ο στρατός θα περιφρουρήσει κυβερνητικά κτίρια και άλλους χώρους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις αστυνομικές δυνάμεις να επικεντρωθούν στη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Περίπου 7.000 στρατιώτες, οι περισσότεροι οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έχουν ήδη αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για την δύναμη ” Sentinel”, που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει ευαίσθητες περιοχές μετά από θανατηφόρες επιθέσεις το 2015.

Ο Ε.Μακρόν τρέμει αυτό που το pronews.gr ανέφερε: Δεν μπορεί να πάει στις ευρωεκλογές με βία και επεισόδια σε γαλλικές πόλεις.

Αυτό ακριβώς ανέφεραν σήμερα και γαλλικές πηγές. Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές στις οποίες αναμένεται να σαρώσουν οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, θα εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας.

Mαζικές συλλήψεις

Η γαλλική αστυνομία θα είναι έτοιμη στο εξής να προχωρά σε μαζικές συλλήψεις, εάν μέλη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» αψηφούν την πιθανή απαγόρευση διαδηλώσεων από τις αρχές, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.

«Στο μέλλον, αρχής γενομένης από το Σάββατο, θα δρούμε θεωρώντας πως έχουμε μπροστά μας συγκεντρώσεις ταραχοποιών, με μόνο σκοπό να σημειωθούν επεισόδια θα τις διαλύουμε αμέσως και, εάν χρειάζεται, θα προχωράμε σε μαζικές συλλήψεις», διεμήνυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.

Απαγόρευση διαδηλώσεων σε γαλλικές πόλεις

Το Σάββατο διαδηλωτές, οι οποίοι συνδέονταν με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», βανδάλισαν το διάσημο εστιατόριο Fouquet’s, στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων καθώς και πολλά περίπτερα, ένα κατάστημα της πολυτελούς αλυσίδας Longchamp και αυτοκίνητα. Αυτό ακριβώς φοβάται ο Ε.Μακρόν πως θα απαναληφθεί και η εικόνα χάους θα γενικευτεί.

Μετά τα επεισόδια του Σαββάτου, που επανέφεραν μνήμες από τις βίαιες συγκρούσεις του περασμένου Δεκεμβρίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και στην αστυνομία, ο Μακρόν συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Εκεί αποφασίστηκε η απαγόρευση διαδηλώσεων των “Κίτρινων Γιλέκων” στη λεωφόρο των Ηλυσίων και στις γύρω περιοχές. Μετά τη Νίκαια και οι πόλεις Μέτζ και Μασσαλία, Τουλούζη, Μπορντό απαγόρεψαν τις κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” αυτό το Σάββατο.

Ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Ντελπίς, αναμενόταν να αντικατασταθεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νουνιέζ σημείωσε πως αξιωματικοί της αστυνομίας διέταξαν τα στελέχη να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση όταν επιχειρούν, αλλά χωρίς να φροντίσουν να ενημερώσουν την κυβέρνηση.

Έτσι, «θα αναλάβει μια νέα ομάδα» αξιωματικών τη διοίκηση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία «θα εφαρμόζει τις οδηγίες που δίνουμε», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.

Ευθύνες στην αστυνομία

Υπουργοί της κυβέρνησης επέκριναν την αστυνομία διότι δεν επενέβη έγκαιρα ώστε να συλλάβει τους ταραχοποιούς το περασμένο Σάββατο, αλλά και διότι εμφανίζεται να διστάζει να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες.

Οι λεγόμενοι εκτοξευτές αμυντικών σφαιρών (lanceurs de balles de défense, LBD) βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων εναντίον των σωμάτων ασφαλείας, καθώς πάνω από 20 διαδηλωτές έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας της χρήσης αυτών των όπλων σε επεισόδια.

Επικρίσεις

Τη χρήση των σφαιρών από καουτσούκ κατέκριναν τόσο η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς όσο και η αριστερή αντιπολίτευση της Γαλλίας.

Τριάντα πέντε διαπρεπείς Γάλλοι χειρουργοί οφθαλμίατροι ζήτησαν τον περασμένο μήνα από τον πρόεδρο Μακρόν να επιβάλλει μορατόριο στη χρήση αυτών των όπλων.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν σε επιστολή τους, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Le Journal du Dimanche, πως η χώρα «ποτέ πριν δεν είχε ζήσει τέτοια «επιδημία» σοβαρών οφθαλμικών τραυματισμών».




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.