«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μ.Ανατολή : Οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης!

«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μ.Ανατολή : Οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης!

Η Ουάσιγκτον αναμένεται να κατατάξει τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσαν τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν, επισήμως, ένοπλες δυνάμεις άλλης χώρας ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι κίνδυνοι

Η απόφαση, που επικριτές της προειδοποιούν ότι μπορεί να αφήσει εκτεθειμένους αμερικανούς αξιωματικούς και αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε παρόμοιες ενέργειες από εχθρικές προς τις ΗΠΑ κυβερνήσεις, αναμένεται να ανακοινωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενδεχομένως το νωρίτερο τη Δευτέρα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Φήμες για τέτοια κίνηση των ΗΠΑ διακινούνται επί σειρά ετών. Το Πεντάγωνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που θεωρείται «γεράκι» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, στηρίζει την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής ως μέρος της σκληρότερης στάσης που τηρεί η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην Τεχεράνη.

Εκστρατεία «μέγιστης πίεσης»

Η κίνηση αυτή, που έφερε στο φως της δημοσιότητας πρώτα η Wall Street Journal, έρχεται ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, τον περασμένο Μάιο.

Η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη και, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, επανέφερε σε ισχύ σειρά σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη συμπεριλάβει σε «μαύρη λίστα» δεκάδες οντότητες και άτομα για διασυνδέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC), αλλά όχι το σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στο σύνολό του.

Οι Φρουροί της Επανάστασης συγκροτήθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και είναι ο ισχυρός βραχίονας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί για «ηχηρή» απάντηση

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει για «ηχηρή» απάντηση, αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Το 2017, ο διοικητής των IRGC Μοχαμάντ Αλί Τζαφάρι διεμήνυσε ότι αν ο αμερικανός πρόεδρος λάβει αυτή την απόφαση, τότε «οι Φρουροί της Επανάστασης θα θεωρήσουν τον αμερικανικό στρατό σαν το Ισλαμικό Κράτος σε όλο τον κόσμο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέτοια απειλή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται ανεπτυγμένες σε χώρες όπως το Ιράκ, όπου η σιιτική πολιτοφυλακή, που υποστηρίζεται από το Ιράν, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τα αμερικανικά στρατεύματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.